top of page

Ступио на снагу строжији закон о имиграцији

Пооштрена законска правила о имиграцији ступају данас на снагу у Мађарској, саопштио је државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари на конференцији за новинаре.Ретвари је подсетио да се крајем прошле године у парламенту расправљало о пооштравању закона о имиграцији. Иако је нови закон ступио на снагу 1. јануара, у потпуности ће се примењивати од 1. марта.


Циљ закона је да спречи илегалне мигранте да уђу у Мађарску, чак и као гастарбајтери. Имајући то на уму, „све рупе су затворене“, нагласио је он. Ретвари је даље објаснио да је потреба за новом регулативом настала због све већег миграционог притиска, са стотинама хиљада људи годишње, који покушавају да дођу до Европе још од 2015.


Мађарска је потврдила своју посвећеност заштити интереса својих грађана и спољних граница ЕУ, рекао је државни секретар и истакао главне ставке новог закона. Према његовим речима, сва радна места у земљи су првенствено резервисана за Мађаре, а држављани трећих земаља могу да раде у Мађарској само ако за одређени посао нема локалних радника. Стога ће владина канцеларија спровести детаљну истрагу о политици запошљавања у сваком случају, како би се утврдило да ли одређена радна места могу да попуне Мађари.


Сходно томе, број држављана трећих земаља који улазе у земљу биће ограничен на број слободних радних места, а постоји и листа послова за које је забрањен увоз радника из трећих земаља. У случају престанка радног односа, радник мора да напусти земљу у року од шест дана, а послодавац мора да му олакша овај процес. Непоштовање ове одредбе може да резултира казнама до 5 милиона форинт (12,7 хиљада евра).


Закон предвиђа и да члановима породица више није дозвољено да се придруже радницима из трећих земаља, који стижу у Мађарску. Штавише, закон предвиђа да ниједан држављанин треће земље нема "основно право" на боравак у Мађарској.

Боравишне дозволе се дају само на ограничени период и не постоји право на аутоматско обнављање.


Непоштовање овог закона, који је најстрожи у овој области на територији ЕУ, биће кажњавано хитним напуштањем земље, рекао је Ретвари.

Comments


bottom of page