top of page

Суботица у знаку српског и мађарског фолклора

Четвородневни „Интеретно“ фестивал у Суботици, данас је завршен, а јубиларна 20. манифестација на Тргу је окупила велики број грађана, посебно приликом величанственог програма на отварању, када су наступале бројне фолклорне групе из Србије и Мађарске.Традиционално, ранијих година, пре пандемије короне, на Тргу су плесале групе из читавог света, па су грађани имали прилике да уживо виде фолклорни програм са далеких континената, али је ове године манифестација ограничена на наш и фолклор суседне Мађарске.


На Тргу је изведен занимљив програм у „Етнополису”, а свакодневне манифестације, од вашара старих заната, сликарских радова, понуда народних јела јунећег гулаша и купуса са казана, играоница за децу, трајале су током читавог дана, а увече су приређивани концерти. Тако је Трг Суботице постао занимљива туристичка локација, уз шетњу, обилазак штандова па и могућност да ручате испод огромних сунцобрана.


Kултурни мађарски центар „Непкер“ организовао је као и ранијих година манифестацију, а организатори кажу, да иако су изостали ове године фолклорци из Азије, Русије и Америке, традиционална понуда рукотворина и и програм Етнополиса, били су право богатство и ужитак за грађане.


На отварању је и градоначелник Суботице Стеван Бакић подржао манифестацију речима да је „Интеретно фестивал део суботичког духа, а да је манифестација „Непкера“ који обележава 150 година постојања у Суботици, само још једна потврда добрих и блиских односа Србије и Мађарске.


„Град Суботица ће остати поуздан партнер и ове манифестације и мађарског KЦ Непкер“, рекао је поред осталог градоначелник Бакић.


Манифестацију су обележиле и радионице декоративне уметности, сусрет генерација Златна капија, изложба Сто љубави, традиционална одећа војвођанских Мађара, ФолKид – фестивал дечје народне уметности, а одржани су и концерти ансамбла Равница, мађарског фолклорног анамбла Kеве и других музичара, музичко књижевно вече сећања на песника Ади Ендреа, луткарске и дечје позоришне представе, одржане у „Етнополису“, замишљеном светском граду, на Тргу Суботице.

Comments


bottom of page