top of page

Телекс: Зашто Путин спомиње Аустроугарску монархију

Руски председник Владимир Путин се у говору одржаном у уторак, у једном тренутку упустио у прилично занимљиво размишљање о територијама. Портал Телекс посебно издваја део у којем је Путин говорио о плану за припајање руских историјских територија Аустроугарској монархији.Руски председник је, примећује портал, повукао паралелу између Аустроугарске монархије из 19. века и онога што сада замера Украјинцима. Рекао је да је Запад одговоран за долазак нациста на власт у Немачкој 1930-их. Према његовим речима, Запад сада жели да Украјину претвори у „антируску” територију.


"Тај план је дуго припреман. Ко познаје историју, свестан је да настанак овог плана сеже у 19. век, када је Аустроугарска монархија, преко Пољске, осмислила идеју да нам одузме наше историјске територије", објаснио је председник и нагласио да је русофобија била и јесте део идеологије Запада.


Телекс верује да је Путин имплицирао да су Галицијом, која је сада део западне Украјине, некада владали Хабзбурговци, као делом Аустроугарске монархије. Међутим, пише портал, у говору није наведено да је Хабзбуршко царство добило део територије Галиције током поделе Пољске 1772. године. У међувремену, поред царства, територије су на исти начин стекле и Пруска и Русија, током поделе.


Сајт такође подсећа да је процес поделе Пољске трајао до 1795. године, када је цела територија земље била потпуно расцепкана. Пољска је повратила своју независност тек после Првог светског рата, када је монархија пропала.


Руски председник није усамљен у својим ставовима и није први који је последњих дана споменуо монархију. У понедељак је потпредседник мађарске владе Жолт Шемјен такође повукао паралелу између садашњег времена и ере монархије. Говорећи на представљању књиге о Марији Терезији, он је рекао да је монархија била „много природнија и органскија заједница него што је Европска унија данас“. Додао је да је за жаљење што се јединство империје распало након Првог светског рата.

Kommentit


bottom of page