top of page

Тужилаштво одбацило кривичну пријаву против председника Мађарске

Регионално истражно тужилаштво у Сегедину одбацило је кривичну пријаву опозиционе Демократске коалиције (ДК) у вези са наводним злоупотребом службеног положаја, преваром и другим кривичним делима које је ДК приписала председнику државе Тамашу Суљоку. Пријава због посредовања у наводно нелеганој продаји земљишта странцима, одбачена је због застарелости.Канцеларија главног истражног тужиоца (КНИФ) саопштила је да је Клара Добрев, европосланица и премијерка ДК у сенци, оптужила председника да је незаконито узимао своју плату као уставни судија између 2014. и 2019. и није пријавио сукоб интереса, чиме је „починио превару и злоупотребу службеног положаја“.


Тужилаштво је, међутим, констатовало да је Суљок обавестио Адвокатску комору Сегедина да ће прекинути адвокатску делатност након што буде предложен за функцију Уставног суда. На упит Коморе 2019. године, председник је поново изјавио да није активан као адвокат, а случајеве на којима је раније радио води његов заменик, наводи се у саопштењу канцеларије.


Тужиоци су утврдили да Суљок током свог мандата у вишем суду није радио као адвокат, тако да "није починио превару или злоупотребу службеног положаја и да је примао плату на законит начин", наводи се у саопштењу.


Што се тиче уговора о пољопривредном земљишту које се Добревова спомиње у својој тужби, тужилаштво је саопштило да „могуће активности у вези са тим споразумима не могу бити предмет истраге због истека рока застарелости“, али је канцеларија додала да ће „испитати да ли је то неопходно или могуће предузети грађанску тужбу”.

Comments


bottom of page