top of page

Туск позива на мере против Орбана

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је да не постоји план Б за помоћ Украјини и оценио да ће Украјина изгубити уколико став мађарског премијера Виктора Орбана буде доминантан у Европи."Орбан мора да буде свестан да ће бити одговоран за црни сценарио због своје игре", рекао је Туск новинарима, по доласку на самит Европског савета.


Он је додао да је на Орбану да одлучи "да ли је Мађарска део наше заједнице или не" и нагласио да током самита жели да убеди своје партнере из ЕУ и Орбана да је и даље могуће "ефикасно заштитити Украјину".


Оценио је и да ЕУ  мора да буде оптимистичнија када је реч о томе колику моћ имају њени аргументи. Туск је оценио да у Унији постоји замор од Орбана и поручио да је потребно да се ојача јединство око Украјине.


"Не могу да разумем и да прихватим ову веома чудну и егоистичну игру Орбана", рекао је Туск. Он је додао да Орбану могу да понуде да га третирају фер, али је оценио да он друге не третира поштено.


Туск је рекао да је украјинско питање од егзистенцијалног значаја, не само за Пољску, "већ за све нас", а да Орбанов став представља претњу по безбедност, што је "неприхватљиво". "Зато морамо да размишљамо о свим могућим мерама и свим могућим последицама у будућности, али можда не данас", поручио је Туск.

Comments


bottom of page