top of page

Увећана помоћ Мађарима у Украјини

Мађарска влада проширује обим своје подршке сунардницима у Транскарпатији, што је мађарски назив за делове Украјине настањене Мађарима. Како је објављено у Будимпешти, помоћ ће бити увећана на 2,56 милијарди форинти (7,2 милиона евра) и обухватиће готово све области живота.Програм подразумева подршку наставницима који раде на мађарском језику, настави музике и уметности, здравственим радницима, медијима и уметницима, као и библиотекарима који раде на мађарском, рекао је државни секретар Арпад Јанош Потапи и додао да се програм односи и на запослене у домовима за децу, као и на мађарске свештенике.


Званична Будимпешта сматра да је заједница Мађара у Транскарпатији, односно западној Украјини, међу најугроженијима у региону, рекао је Потапи, обећавши да ће влада учинити све да тамошњем мађарском становништву омогући да може да зарађује за живот у својој домовини.


Државни секретар је подсетио да је програм подршке покренут 2015. године, са буџетом од 791 милиона форинти, а да је ове године достигао 2,56 милијарди. Према његовим речима, једнократним новчаним додацима на плате сународника у Украјини, у прошлој години је било обухваћено око 15.000 људи.


Ласло Брензович, шеф Транскарпатске мађарске културне асоцијације, захвалио је мађарској влади на подршци, рекавши да би без ње светска економска криза и војни сукоб у источној Украјини онемогућили функционисање мађарских институција у Украјини и региону.

Comments


bottom of page