top of page

Укинуто опште ограничење цена комуналија

Влада мађарског премијера Виктора Орбана наложила је данас забрану извоза енергената и укинула вишегодишњу границу цена комуналних услуга за домаћинства која користе енергију изнад просечног нивоа потрошње.Мађарска влада је прогласила ванредну ситуацију у енергетском сектору, казао је помоћник мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељи Гуљаш. Мере, које укључују и план за повећање домаће производње гаса на две милијарде кубних метара са 1,5 милијарди, ступиће на снагу од 1. августа, како би се обезбедило континуирано снабдевање енергијом током зиме.


Дуготрајни рат у Украјини и санкције које је Брисел увео Русији довели су до драматичног повећања цена енергената широм Европе, узрокујући енергетску кризу у великом делу континента, рекао је Гуљаш: "Последњих месеци постало је јасно како ствари стоје. Европа највероватније неће имати довољно гаса за јесењу и зимску грејну сезону. Због тога је, у интересу заштите мађарских породица и снабдевања привреде енергијом, влада следила пример неколико других европских земаља и прогласила ванредно стање у енергетици. Одобрен је план од од седам мера које ће ступити на снагу у августу, како би се обезбедило да земља има довољно енергије током зиме и да се програм за ограничавање рачуна за комуналне услуге може одржати".


Детаљно излажући владин план, он је рекао да ће домаћа производња гаса бити повећана са 1,5 милијарди годишње на 2 милијарде кубних метара. Позивајући се на извештај министарства, он је рекао да би експлоатација гасних поља могла бити додатно повећана. Цене гаса су довољно високе да се исплати користити скупље технологије у вађењу гаса, додао је он.


"Влада је такође овластила министра спољних послова и трговине да набави још гаса, рекао. Складишта природног гаса у Мађарској су тренутно попуњена 44 одсто, што је довољно за три месеца. Као део мера, влада такође уводи забрану извоза енергије, укључујући огревно дрво. Такође, биће појачано вађење лигнита и поново покренути блокови у термоелектрани Матра на угаљ. Влада ће покренути иницијативу за продужење рока трајања нуклеарне електране Пакш. Опште ограничење цена струје и гаса једноставно је непримењиво у тренутној ратној енергетској кризи. Програм замрзавања цена комуналних услуга ће стога бити ограничен на просечне нивое потрошње од 1. августа. Они који троше више енергије од просека, мораће да плате тржишну цену", објаснио је он.


Просечна месечна потрошња електричне енергије у Мађарској је 210 кВх, док просечно домаћинство потроши 144 кубна метра гаса месечно. Гуљаш процењује да ова промена неће утицати на три четвртине домаћинстава јер је њихова потрошња испод просечног нивоа.

Comentarios


bottom of page