top of page

Украјина тужи Мађарску због забране увоза

Кијев ће тужити Мађарску, као и Пољску и Словачку, због одбијања да укину забрану увоза украјинских пољопривредних производа, изјавио је трговински представник Украјине Тарас Качка. Циљ тих забрана увоза је заштита пољопривредника у трима земљама од наглог повећања извоза житарица из Украјине, после руске блокаде украјинских лука на Црном мору.Качка је за бриселски портал Политико рекао да је „важно доказати” да су ти потези „правно погрешни”, и додао да ће Украјина данас покренути правни поступак и да се Кијев спрема да узврати мерама против пољског извоза воћа и поврћа.


Пољска, Мађарска и Словачка су се побуниле против Европске комисије, која је у петак одлучила да дозволи продају украјинског жита широм ЕУ, после вишемесечне забране увоза. Три земље су навеле да ће увести сопствене забране за украјинско жито после одлуке Комисије да укине забрану увоза.


Качка је навео да „отворени бунт” Пољске, Мађарске и Словачке против Брисела није само унутрашња ствар ЕУ, већ да је отворио питање да ли међународни трговински партнери могу да верују да Брисел говори у име ЕУ.


„Већ дуги низ година Европска комисија је трговински преговарач и институција трговинске политике за целу ЕУ. И ми смо радили на овој основи. Системски приступ Будимпеште и Варшаве да игноришу позицију институција ЕУ у трговинској политици мислим да ће бити проблем за ЕУ у начелу, јер нема јединства по том питању”, навео је Качка.


Кијев планира да тужи три земље Светској трговинској организацији, а не путем трговинског споразума који има са ЕУ.


„Мислим да цео свет треба да види како се државе чланице ЕУ понашају према трговинским партнерима и сопственој Унији, јер то може да утиче и на друге државе”, казао је Качка.


Док је Словачка једноставно продужила претходну забрану ЕУ за увоз четири врсте житарица, Пољска је током викенда увела додатне забране за украјинско брашно и храну. Мађарска је, према речима Качке, отишла још даље и забранила додатних 25 производа о којима раније није било речи, укључујући месо.


Док су мађарске додатне забране углавном симболичне, с обзиром на то да Украјина не извози много говедине или свињетине у ту земљу, мере Пољске ће утицати на значајан део украјинског извоза, казао је Качка. Ако Варшава не одустане од додатних забрана, Украјина ће бити приморана да узврати на мере против додатних производа и да забрани увоз воћа и поврћа из Пољске, навео је Качка.


Владе у Будимпешти и Варшави саопштиле су да предузимају мере како би заштитиле своје пољопривреднике од преплављивања тржишта украјинским производима који им обарају цене. Качка је, међутим, узвратио да је тај резон погрешан, наводећи да пољска забрана „неће помоћи пољопривредницима и неће утицати на цене, јер су цене глобалне”.

Comments


bottom of page