top of page

УНЕСКО: Заштита првог резервата биосфере

Извршна директорка Светске фондације за природу Адрије Наташа Калауз најавила је да ће, након више деценија труда и сарадње с министарствима и управитељима заштићених подручја, Унеско прогласити први светски резерват биосфере Мура-Драва-Дунав. Овај резерват обухвата пет држава, међу којима су и Мађарска и Србија.Резерват биосфере Мура-Драва-Дунав, тзв. Европски Амазон, јединствен је у свету јер нигде не постоји резерват који обухваћа пет земаља - Хрватску, Аустрију, Словенију, Мађарску и Србију, истакла је Наташа Калауз која проглашење резервата очекује у септембру. "То проглашење биће круна рада Светске фондације за природу, али и међународне сарадње, показатељ да се тако амбициозна иницијатива може изгурати до краја и да постоји добра воља на нивоу пет земаља које ће то имплементирати", рекла је она у интервјуу за Хину, а пренео је портал "Индекс".

Реке Мура, Драва и Дунав теку кроз Хрватску, Аустрију, Словенију, Мађарску и Србију и чине зелени појас дуг 700 километара, који повезује готово милион хектара јединственог подручја природне и културне баштине.

Тај јединствени речни крајолик успео је да задржи невероватну биолошку разноликост упркос бројним променама које је узроковала људска активност, а може се похвалити и низом ретких станишта попут великих поплавних шума, речних острва, шљунчаних и пешчаних обала, рукаваца и мртвица.

Та су станишта дом највеће популације орлова штекавца у Еуропи и уточиште многих других угрожених врста - мале чигре, црне роде, дабра, видре и неких рањивих врста риба, попут кечига. Сваке године више од 250.000 птица бира Европски Амазон као одмаралиште и хранилиште пре него настави путовање на југ.

О Мури, Драви и Дунаву зависи и готово 900.000 становника, поплавна подручја штите насеља од поплава и снабдевају питком водом, док ретки речни крајолици повећавају потенцијал за развој одрживог туризма.

Проглашење резервата биосфере важан је помак и од штетних пројеката, попут изградње нових хидроелектрана. Калауз истиче како Светска фондација за природу Адриа има врло амбициозне планове јер је простор Балкана последња европска дивљина, коју треба заштитити и предупредити деградацију природе какву смо видели у другим деловима развијенијег света.

"Компаративна је предност нашег региона јер се још увек можемо похвалити неким нетакнутим и природно очуваним подручјима. За разлику од развијенијег света ми још увек на свом подручју можемо дефинисати будући развој", поручила је она.

Comments


bottom of page