top of page

Уништени споменици на српском гробљу

Срби који су данас, на Митровске задушнице, обишли гробље у јужном делу Косовске Митровице затекли су уништене споменике и зарасле гробове.Споменици су оборени или украдени и однети, а једини начин да оду на гробље је организован превоз и заједнички одлазак за Митровске задушнице, преноси Косово онлајн. Портал наводи да грађани из године у годину све теже проналазе гробове својих најмилијих и преноси изјаве Срба који кажу да су ишли од гроба до гроба покушавајући да нађи место где су сахрањени њихови најближи. Они су такође испричали да долазе махом за Задушнице, када је одлазак на гробље организован.

На православном гробљу у јужном делу Косовске Митровице највише споменика је порушено непосредно након сукоба на КиМ и у погрому над Србима у марту 2004. године, али је то настављено и касније. Уништено је и порушено више од 90 одсто споменика на гробљу, наводи Косово онлајн.

Превоз за Србе који су обишли гробље у јужном делу Косовске Митровице организовала је црквена општина Косовска Митровица.

Comments


bottom of page