top of page

Управе факултета пред дилемама

"Ако зимски семестар на Универзитету у Београду буде могао делимично или у потпуности да се организује на даљину, бићемо спремни да то спроведемо, истиче прoф. др Иванка Поповић, ректорка. Она напомиње да је реалност у којој живимо са короном све факултете увела у онлајн наставу и да су у њој неки стекли више искустава од других. Највећи проблем представљају организације вежби, као и испитивања студената путем интернета.Ректорка Иванка Поповић напомиње да, поред Медицинског, Стоматолошког и Фармацеутског факултета, има и доста других факултетских установа којима је организација експерименталних и практичних вежби у условима онлајн рада поприличан проблем.


– Највећи изазов представља спровођење практичне наставе у којој студенти са медицинских факултета треба да стекну искуство у директном контакту са пацијентима у болницама и на клиникама. Факултети интензивно раде на изналажењу начина да се то обезбеди. Неки факултети снимају видео-прилоге о експерименталним вежбама. Разматра се комбинована настава на факултетима и ван њих. Уз одржавање теоријског дела наставе на даљину, анализирају се могућности организовања практичне наставе на факултетима у лабораторијама у малим групама – појашњава ректорка највећег универзитета у земљи дилеме пред којима се академска заједница налази због пандемије.


Подсећа да је 7. јула у Ректорату УБ одржан мали симпозијум о искуствима онлајн наставе на универзитетима у Србији на којем су наставници из разних делова земље разменили идеје и стечена знања из практичног рада на даљину. Поповићева сматра да је неопходно да се наставницима пружи велика подршка у њиховим настојањима да савладају алате за онлајн наставу.


– То нарочито важи у овим временима у којима, због мањка стручњака из области информационих технологија, факултетима није лако да обезбеде потребне кадрове из те области. Управа УБ је у редовном контакту са деканима факултета и са Министарством просвете, са чијим представницима разговарамо о изазовима држања наставе на даљину и о проблемима са којим се сусрећу и наставници и студенти. Верујем да ћемо заједно идентификовати подршку која ће бити најделотворнија – каже Иванка Поповић.


Упитана колико је додатног новца потребно за даље спровођење онлајн наставе и да ли им држава нуди финансијску подршку, ректорка дипломатски одговара да је Министарство просвете и ту изразило спремност да помогне. Открива и да ли се та помоћ односи на иницирање промене Закона о високом образовању, према којем, за сада, студенти могу да полажу испите само на факултетима, али не и онлајн, што намеће епидемија.


– До даљег ће се испити одржавати на факултетима. Свесни смо да се питање њиховог полагања онлајн мора размотрити. У многим случајевима је то сасвим изводљиво. Са друге стране, нарочито на масовним испитима на првој и другој години основних студија, то делује као немогућа мисија. Према мом мишљењу, проблем није измена закона, већ налажење решења које не би компромитовало квалитет студија – наглашава ректорка Поповић.


А како ће се, по евентуалном увођењу испита или колоквијума на даљину, обезбедити да академци не преписују или немају „бубице”, ако се зна да и у контактној настави поједини томе умеју да прибегну, као и да је рад УБ у новијој историји обележен процесима у којима су доказани плагирани докторски радови?


– Управо је то суштина, зато толико инсистирамо на академској честитости свих чланова наше заједнице. У садашњем времену интегритет се не подразумева и морамо да наставимо са развијањем механизама који ће минимизирати негативне појаве – објашњава проф. др Поповић.


Она се осврнула и на, у јавности поприлично критикован, недавни снимак испита са Факултета политичких наука на коме у јеку пандемије педесетак студената збијено седи у једној просторији. Као одговор на то истиче да студенти треба да обавесте управе факултета ако дође до пропуста, али и да, с друге стране, наставници могу да прекину испит ако се академци не држе прописаних правила.


– Видела сам ту фотографију. Могу само да истакнем оно о чему све време говоримо, а то је лична одговорност. Управе факултета су донеле врло детаљна правила о кретању и боравку у факултетским установама. Дужност је наставника, сарадника и студената да поштују те одредбе. Сви морамо да будемо одговорни и солидарни – поручује ректорка.

Comments


bottom of page