top of page

Уручене овогодишње Вукове награде

Свечаност поводом доделе Вукове награде за 2021. годину уприличена је у Председништву Републике Србије. Ово престижно признање додељује Културно-просветна заједница Србије за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном подручју.Вукова награда додељена је 58. пут, а добили су је књижевник и публициста проф. др Стојан Бербер, књижевница и новинарка Душица Милановић, Народни оркестар РТС-а, ликовни уметник Божидар Плазинић, књижевник и драмски писац Стојан Срдић, историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов, музејска саветница и кустос Славица Стефановић, књижевник и издавач Ратко Стоиљковић, академски сликар Добри Стојановић, као и режисер, сценариста и афористичар Милан Шарац.


На предлог жирија за додељивање Вукове награде, донета је и одлука да се Изузетна Вукова награда за 2021. годину додели књижевном критичару и теоретичару проф. др Јовану Делићу, књижевном историчару и теоретичару проф. емеритусу др Душану Иванићу и историчару и културном посленику проф. др Предрагу Ј. Марковићу, а поред њих, овим признањем награђене су и институције Гимназија „Жарко Зрењанин” у Врбасу, Српски национални савјет Црне Горе у Подгорици и часопис „Борба” из Београда.


У жирију чији је председник проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, били су и Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, проф. Милован Витезовић, књижевник, Зоран Гутовић, издавач, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, Бора Дугић, музички уметник, Селимир Радуловић, књижевник, проф. др Елизабета Ристановић, професор ВМА, и РадованТрнавац Мића, сликар.


Поздравну реч упутила је Славица Трифуновић, помоћница министра културе и информисања, истичући да се готово шест деценија именом Вука Караџића овенчавају добитници награде коју додељује Културно-просветна заједница, а у неким будућим временима када истраживачи прошлости буду трагали за биографијама и делом знаменитих људи нашег доба, о свему што је предмет њиховог интресовања моћи ће да се обавесте читањем списка имена људи и установа којима је, током свих ових година, додељена Вукова награда.


– Међу њима пронаћи ће имена оних људи о којима можда нису извештавале насловне стране новина наших дана, ни ударне вести на другим медијима, али који су марљивим и плодоносним радом дуго година богатили српску културу – истакла је Трифуновић, напомињући да је зато Вукова награда залог будућности Србије и српског националног простора.


Проф. др Предраг Марковић, обраћајући се у име добитника Вукове награде је рекао да сматра како је ово признање предујам за дела која тек треба да напише.


– Уверен сам да ће нас Жика Ајдачић за 20 година подсетити на ово моје обећање – казао је Марковић и своје излагање почео Вуковом антитезом „Сучим је српски народ из мрака и заборава ступио на европску сцену 19. века?”


– Јесу ли то славни бојеви? Или су то блага неизмерна? Нити су бојеви нити су блага већ стихови певача народнога, које је Вук спасао од тога да буду етнографска занимљивост о малом народу. Мало је рећи да је Вук надахнуће за све нас. Гете и браћа Грим су преко Вука заволели српску културу – рекао је између исталог Марковић.


Међу добитницима је и Душица Милановић, која је радни век провела у новинској кући „Политика“ и која нам је поводом ове награде рекла: – Док сам слушала образложење жирија о свом раду и сама сам била затечена колико тога има. Објавила сам прегршт песмарица, поезија је моја прва вокација, објавила сам романе, збирку прича, неколико монографија. Моје приче, песме, есеји, заступљени су у антологијама које сам и сама састављала. Годинама сам се бавила кетманом, феноменолошком темом, коју сам обрађивала публицистички на телевизији у ауторским емисијама, сарађујући са компетентним ауторима. Четврта је година како сам покренула и уредник сам часописа „Српска мисао” који је подржало Министраство културе и који окупља најеминентније ауторе наше културне средине из свих области. Част је кад ваш рад препозна тако угледан жири на чијем је челу Дарко Танасковић и иако сам добила доста награда, ова ми је најдража.

Comments


bottom of page