top of page

Ускоро агенција за борбу против корупције

Мађарска ће формирати агенцију за борбу против корупције и радну групу за надгледање трошења фондова Европске уније, која ће укључивати и невладине организације, саопштила је влада у уредби објављеној у Службеном гласнику.Мађарска влада ће у парламенту до 30. септембра представити нацрт закона о независном антикорупцијском органу и очекује да ће он бити формиран до 21. новембра, наводи британска агенција. Ново тело ће реаговати у случајевима ако мађарске власти не предузимају довољне кораке да „спрече, истраже и исправе случајеве превара, сукоба интереса, корупције или других кривичних дела и злоупотреба” у трошењу средства Европске уније, наводи се у уредби.


Влада ће такође основати радну групу за борбу против корупције, која ће бити саветодавно тело властима. Половину чланова именоваће влада, а остали представници биће из невладиних организација. Потез Будимпеште, који је званично објављен јуче, има за циљ ослобађање фондова ЕУ за Мађарску, пошто је влада премијера Виктора Орбана финансијки блокирана биткама са Бриселом око питања корупције, миграција, ЛГБТ права и поштовања демократских стандарда.


Шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш саопштио је прошлог месеца да ће Мађарска до краја октобра изменити неколико закона које је критиковала Европска комисија, ако се постигне споразум о финансијској помоћи са извршном влашћу ЕУ.

Comments


bottom of page