top of page

Утицај омикрона на оболеле непознат

У Србији је омикрон - сој вируса корона постао доминантан, а тек за недељу дана ће се знати какав је заправо његов прави утицај на оне који оболе, истакла је проф. др Тања Јовановић, вирусолог и чланица Кризног штаба за сузбијање ковида-19.


До 31. децембра у Србији је омикрон био присутан у циркулацији с 30 одсто, а 70 одсто је чинио делта сој короне. После новогодишњих и божићних празника ситуација се променила.

– Сада у анализираним узорцима откривамо углавном омикрон, али још не можемо да кажемо у ком проценту је тачно доминантан у нашој земљи. Вирус се променио у корист човека и везује се за горњи респираторни тракт, даје симптоме прехладе и благих респираторних инфекција, а ређе пнеумоније, и то пре свега код старијих и особа с ослабљеним имунитетом. Сада највише оболевају млади од 20 до 29 година. Тек за седам дана ћемо видети како се омикрон заправо понаша када почне у већој мери да оболева старија популација од 65 година којој ће млади пренети вирус. Питање је да ли ће и код њих бити блажа клиничка слика или ће, ипак, морати да буду хоспитализовани. Вероватно у овој популацији и даље може да изазове тешку форму ковида 19 с неизвесним крајем – пита се др Јовановић.


Она оцењује садашњу епидемијску ситуацију као маскирану јер је дошло до пробоја вакциналног и природног имунитета и подсећа да су Светска здравствена организација и Амерички центар за превенцију и контролу болести јасно рекли свој став – нема опуштања и размишљања да је омикрон благ сој.


На питање да ли је ово почетак краја пандемије или, ипак, можемо у наредном периоду да очекујемо појаву нових варијанти короне, др Јовановић напомиње да нам сви нови сојеви долазе из Африке, где је мали проценат вакцинисаних особа, и да ће зато вирус и даље моћи да се мења, али да постоји нада да ће он слабити и да ће повремено доводити до епидемија благих респираторних инфекција.


Њено мишљење је да на четврту дозу цепива треба сачекати јер су произвођачи вакцина почели да раде на изради доза које ће у себи садржати и модификоване верзије вируса. „Фајзер” је најавио пласирање цепива које ће садржати у себи и омикрон сој у марту, а „Модерна” крајем године.


А какав је став лекара на мишљење неких људи да се сада треба намерно заразити омикроном како би се стекао имунитет?


– Противник сам такве тезе. То је играње руског рулета с вирусом. Постоје бројни фактори који одређују тежину клиничке слике болести, а многе од њих ми и не знамо да носимо – додаје она.


Седница Кризног штаба за сузбијање ковида 19 биће одржана данас, а професорка Јовановић сматра да је добро што је уследила забрана јавног окупљања за дочек Српске нове године, на чему је инсистирао медицински део штаба.


– Не могу унапред ништа да кажем јер је познато да на тим седницама ми много тога тражимо, а мало добијемо. Ми смо саветодавно тело. Разумем оне чланове штаба који размишљају о привреди и економији, али има ситуација када не треба да будемо баш толико отворени. Ми не бисмо спречили ширење омикрона оштријим мерама, али бисмо мало пролонгирали масовније заражавање. Добро је што се, за сада, испод једног процента број инфицираних хоспитализује. Моје мишљење је да треба успоставити потпуну забрану јавног окупљања и омогућити да ковид пропуснице важе 24 сата свуда, изузев у апотекама и прехрамбеним продавницама. Вакцинацију против ковида треба појачати, а мислим да би због епидемијске ситуације с короном и појавом грипа настава у школама требало да се одвија у онлајн формату – закључила је др Јовановић.


Наша саговорница подсећа да су вирусне инфекције харале светом од давнина. И поред чињенице да су први хумани вируси откривени тек у 20. веку, реконструисане су бројне заразне болести вирусне етиологије које су у прошлости представљале претњу човечанству. Тако је крајем 19. века забележена пандемија респираторног обољења, које се ширило од Санкт Петербурга, преко Европе до САД. То није била пандемија која је имала јасно дефинисан почетак и крај. Трајала је неколико година, што се може објаснити мањим кретањем становништва, које је у то време било врло ограничено.


Пандемија је детаљно документована у тадашњим писаним медијима и стручним медицинским часописима. Клиничка слика која је тада описана одговарала је клиничкој слици данашњег ковида 19. Поред карактеристичних респираторних симптома, посебно се истицао губитак чула мириса и укуса. Најугроженије су биле старије особе код којих се током инфекције развијао тежак облик пнеумоније.


– Тада се није ни знало да вируси постоје, па није било ни могуће доказати њихово присуство у болесничким узорцима. Сада су развијене методе које могу у року од пола сата да открију вирус у болесничком материјалу. Али, пандемија из 1889/90. године одиграла се тачно пре 130 година, па није било могуће директно доказати узрочника. Али, применом технике молекуларне биологије могуће је пратити еволуцију вируса. Тако је група истраживача предвођена проф. Марком ван Ранстом с Католичког универзитета Леувен у Белгији, испитујући еволуцију првог откривеног хуманог коронавируса, названог ОЦ43, показала да је овај вирус, прескочио баријеру врсте управо у време описане пандемије и као примарно животињски вирус ушао у хуману популацију. Карактеристике овог вируса корона су врло сличне карактеристикама новооткривеног САРС ков 2 – напомиње др Јовановић.


Вирус ОЦ43 и даље циркулише у природи. Значи, постао је ендемски вирус, који током зимског периода изазива епидемије прехладе, пре свега код мале деце, а ретко код старијих и имунокомпромитованих особа може да доведе и до тешких пнеумонија.


Да ли на основу претходног искуства можемо да претпоставимо судбину САРС ков 2 и да ли ће се историја поновити?


– Он је присутан на обе хемисфере и врло успешно изазива већ пети талас епидемије. Сваки талас настаје због појаве нове варијанте вируса. А свака нова варијанта остварује све успешнију комуникацију с човеком и све лакше се преноси с оболелог на здраве особе. Тренутно је доминантна омикрон варијанта, која се као пожар шири јер једна инфицирана особа може да зарази више од десет здравих особа које немају заштитни имунитет за ову варијанту вируса – напомиње др Јовановић.


Временом ће све више људи развити имунитет на вирус, па шанса да он изазове обољење биће све мање. Вероватно ће наставити да циркулише у природи, што значи да ће као претходни ОЦ43 вирус корона остати ендемски и повремено изазивати сезонске епидемије респираторне прехладе. Његова циљна група ће бити деца. Код старијих који из неког разлога нису развили имунитет, вирус ће наставити да даје тешке форме обољења.


– Да смо спровели масовну вакцинацију на глобалном нивоу одмах по открићу специфичних вакцина, могли смо да достигнемо овај сценарио још прошле године. Али, ту шансу нисмо искористили, па смо пролонгирали пандемију још годину дана – закључила је др Јовановић.


У Европи је забележено више од седам милиона новопријављених случајева ковида 19 у првој недељи 2022. године, што се више него удвостручило у периоду од две недеље. Омикрон је узео примат.

Comments


bottom of page