top of page

У мађарској каси све мање новца из ЕУ

Формални поступак против Мађарске, који је прошле недеље најавила Урсула фон дер Лајен, почеће наредних недеља, након административне процедуре која је започета прошлог новембра, али ће тачан оквир ЕУ акције бити дефинисан током самог поступка, најављују у Бриселу.


Дидије Рејндерс

Европска комисија има један "тежак досије" који треба да користи као основу за фор-малну процедуру у вези са владавином права о Мађарској, рекао је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс на конференцији за новинаре након састанка министара европских послова у Луксем-бургу. Према његовим речима, важно је наставити дијалог о владавини права, чак и у напетом међународном контексту, како би се показало да ЕУ има правила међу-народног поретка.


Комесар је похвалио напредак Мађарске постигнут у области дигитализације, али је нагласио да је ЕУ и даље забринута у вези са мађарским правосудним системом, корупцијом, слободом медија и системом провере и равнотеже. Коментаришући стање у мађарским медијима, он је рекао да значајан део државног оглашавања и даље омогућава мађарској влади да врши индиректан политички утицај.


Председница Комисије Урсула фон дер Лајен најавила је раније овог месеца да би значајна средства из буџета ЕУ, која су иначе намењена Мађарској, могла бити замрзнута због кршења владавине права. Рејндерс је истакао да ће формални поступак против Мађарске, који је прошле недеље најавила Урсула фон дер Лајен, почети наредних недеља, након административне процедуре која је започета прошлог новембра, али ће тачан оквир акције бити дефинисан током самог поступка. Комесар је нагласио да је уредба ступила на снагу 1. јануара прошле године и да ће стога Комисија предузети ретроактивну акцију.


Рејндерс је рекао и да мађарски изборни резултат, који је поново донео победу владајуће партије Фидес, не значи да не треба да буде дебате о владавини права. Он је истакао да је „мађарски закон о заштити деце дискриминаторски према ЛГБТИ заједници и да се морају заштитити и интереси ове мањине, тако да већина у парламенту не може бити објашњење за дискриминацију“.


После састанка министара европских послова Уније, мађарска министарка Јудит Варга је рекла да се у извештају Европске комисије о владавини права државама чланицама примењују двоструки стандарди, када је реч о Мађарској и Пољској.


„Земље које имају национално оријентисане, конзервативне владе, никада не могу бити добри ђаци“, рекла је она, додајући да Мађарска жели да ЕК призна да су мађарски закони у складу са европским директивама.


„Мађарски бирачи су се трећег априла изјаснили да подржавају правац у коме иде Мађарска; они желе да Мађарска очува свој национални суверенитет, свој национални идентитет и самоопредељење, онако како то дозвољавају споразуми ЕУ“, рекла је Варга.


Поводом недавне најаве ЕК да ће покренути механизам против Мађарске, који може да обустави трансфере средстава ЕУ због кршења владавине права, Варга је рекла да одлука о покретању механизма треба да буде донета у складу са организационим и оперативним одредбама ЕК" и додала да би се резултат могао знати крајем априла.

Comments


bottom of page