top of page

У Мађарској либералне "забране"

Премијер Мађарске Виктор Орбан јутрос је саопштио да влада од суботе уводи делимично ограничење кретања за грађане, које ће важити две недеље, али у пракси оне не доносе велике новине.Орбан је за државни радио најавио да ће од суботе, 28. марта, до 11. априла бити "дозвољен излазак грађанима који иду на посао или у куповину хране и лекова, одводе децу у вртиће и слично". Kуповина у продавницама хране и апотекама, старијима од 65 година биће дозвољена само од 9 сати до поднева, док ће остали грађани моћи да купују у канијим сатима.


Ово је заправо једина конкретна мера ограничења коју су грађани успели да препознају у Орбановом обраћању, уз ону да "приликом шетње и спортских активности грађани не смеју бити у групи". У издатом саопштењу наведене су многобројне активности које грађани и даље могу да упражњавају, од одласка на посао или изласка због других обавеза, до шетње парковима, бављења спортом и извођења паса.


С обзиром на то да је очигледно реч о ограничењу без већих забрана, посматрачи верују да су данашње мере само увод у озбиљније рестрикције које ће влада постепено уводити уколико број заражених корона вирусом буде растао овим темпом.

Comments


bottom of page