top of page

У Новом Саду одржан Сајам завичаја

Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу, четврти по реду, одржан је у Хали "Мастер“ Новосадског сајма. На манифестацији која промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба широм региона, учествовало је око 120 излагача из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Мађарске и Црне Горе.Догађају су присуствовали градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председница Скупштине града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић и заменик градоначелника Игор Црнобарац који је поздравио присутне на свечаном отварању манифестације.

- Поред тога што истиче богатство и јединство наше културне баштине, Сајам завичаја кроз привреду, туризам и културу повезује људе из региона. Важно је да сарађујемо, помажемо једни друге и будемо јединствени. Град Нови Сад, у сарадњи са Државом и Покрајином води рачуна о избеглим и расељеним лицима, превасходно по питању решавања стамбеног питања онима којима је то потребно. Такође, увек радо подржавамо овакве манифестације, рад различитих завичајних удружења и свих оних који родни крај носе као свој идентитет, чувају нашу традицију и преносе је будућим генерацијама- изјавио је Игор Црнобарац.

Присутнима на отварању обратили су се и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

„Осим што већ традиционално промовише богату културну баштину, обичаје и традицију српског народа, ′Сајам завичаја′ је прилика за још снажније повезивање и интензивирање сарадње између институција, организација, завичајних и сродних удружења широм региона и матице”, поручио је Софић истакавши да су односи Србије и дијаспоре бољи него икада, те да је то резултат труда политике Владе Србије и садашње покрајинске администрације.

Он је нагласио да ће Покрајинска влада у овој намери истрајати, а томе у прилог говори и чињеница да Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону ове године располаже увећаним буџетом од 140 милиона динара.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац је истакао да је циљ манифестације окупљање, повезивање и јачање сарадње институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона.

Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, уз подршку Покрајинске владе.

Comments


bottom of page