У припреми анкета о санкцијама Русији

Посланичке групе Фидеса и демохришћана траже од владе да покрене јавну анкету „Националне консултације“ о санкцијама Европске уније Русији. Фидес најављује да ће се владајуће странке током јесењег заседања парламента залагати за укидање санкција у области енергије.Мате Кочиш, шеф парламентарне групе Фидеса, рекао је на конференцији за новинаре да ће фокус истраживања јавности бити енергетске санкције. Он је додао да ће тиме Мађарима бити дата прилика да искажу своје мишљење о овом питању. Мађари ће, додао је, бити први у Европи који ће дати своје мишљење о санкцијама.


Европске санкције ће бити централна тема на јесењим седницама законодавних тела како у Мађарској, тако и у остатку Европе. Санкције ЕУ уведене почетком лета нису оправдале очекивања, додао је он.


Кочиш је обећао да ће владајуће странке током јесењег заседања радити на залагању за укидање санкција у области енергије. Рекао је да ће влада у циљу националне безбедности покренути ревизију финансирања кампања левичарских партија из иностранства. Он каже да је се "у последњих тридесет година још није догодило да кандидат за премијера, случајно или намерно, призна да му је неколико милијарди форинти, као подршка у кампањи, стигло из иностранства, као што је то учинио Петер Марки-Зај.


„Суочавамо се са једним од најнечувенијих политичких скандала у последњих тридесет година“, рекао је он, додајући да је финансирање кампања политичких партија из иностранства противзаконито у Мађарској.


На тему енергетске кризе, лидер Фидесове посланичке групе позвао је грађане да штеде енергију и рекао је да је влада почела то да чини, напомињући да је у сали за конференције хотела у којем је одржан састанак групе, температура била 18 степени.