top of page

У РС стижу обећани мађарски милиони

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да су Србија и Република Српска "кључ стабилности Западног Балкана" и поручио да ће Мађарска са 100 милиона евра помоћи Републику Српску.


Орбан је позвао немачку владу да интегрише регион у ЕУ, а не да га кажњава јер би то, како је упозорио, могло да доведе до већих проблема. Нагласио је да је граница БиХ удаљена само 70 до 80 километара од јужне границе Мађарске и да би сваки сукоб могао да се прелије на Мађарску. Поновио је да ће блокирати све покушаје ЕУ да уведе санкције српском члану председништва БиХ Милораду Додику.

Орбан је појаснио да Влада Мађарске даје 100 милиона евра финансијске помоћи РС у склопу мађарске политике одговорног суседства за јачање стабилности у региону. Како преноси РТРС, новац је намењен малим и средњим предузећима у РС.

Мађарски премијер је рекао да је Додик демократски изабран политичар, а западне силе упозорио да би потез, попут стављања Додика на маргину, био опасан.

Приликом недавне посете Орбана Републици Српској договорено је оснивање мађарског фонда у Српској, који ће на располагању имати око 100 милиона евра бесповратних средстава.

Comments


bottom of page