top of page

У Србији боља епидемиолошка слика

У Србији се смирује епидемиолошка ситуација, оценио је данас директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша, који каже да је током борбе против коронавируса много тога урађено добро.Директор Канцеларије СЗО у Србији је рекао за РТС да је, када је реч о ситуацији са корона вирусом у Европи, најбоље погледати колико има новооболелих на 100.000 становника у последњих 14 дана.


„Ситуација је тренутно најозбиљнија у Израелу, Молдавији и Шпанији, а ако погледамо мало шире, онда у ту групу улазе и земље из комшилука - Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Румунија и Северна Македонија, а међу њима је и Француска. У Србији је сада релативно мирно раздобље, смирује се ситуација, али још увек остаје озбиљно, наравно”, нагласио је Ивануша.


Подсетио је на превентивне мере – физичка дистанца, коришћење маски, хигијена руку и респираторна хигијена, а истакао је да је потребно и да се оболели пронађу, изолују и лече, као и да се контакти ставе у карантин.


„То су личне мере и здравствене мере, а онда су и опште мере спречавања масовних окупљања. Видели смо у Хрватској. Жаришта су била у Далмацији, где су млади људи излазили на забаве. У Србији је здравствени систем јако брзо пребачен из нормалног рада на ковид рад и сви су ковид болесници имали приступ лечењу. Пребачени су у болнице где је било места. Видели смо у време тог другог пика, мере су биле пооштрене, брзо се реаговало и тиме је епидемија стављена под контролу”, казао је Ивануша.


Навео је да се у свету развија преко 200 вакцина, а да се преко 25 вакцина налази на клиничким испитивањима на људима, док је више од пет цепива у последњој фази клиничких испитивања.


„Развијају се у различитим земљама. Ми треба да знамо да рецимо Кина, Индија, Русија имају изузетно добру традицију производње и развоја врхунских вакцина. Ми се надамо да ће више вакцина бити на располагању што пре. СЗО није проверавала руску вакцину, пошто то није мандат те организације. Вакцине одобравају националне регулаторне агенције.


Маријан Ивануша је рекао да је Светска здравствена организација иницирала глобалну иницијативу „Ковакс”: „Путем те иницијативе ми желимо обезбедити две милијарде доза вакцине које би се поделиле равноправно у различите земље, да не купе најбогатије земље све вакцине, а да их за остале неће бити".


Истакао је да је 150 земаља већ изразило интересовање да учествује у иницијативи, а међу њима је и Србија, али и Јапан и ЕУ. Додао је да ће, за све вакцине које буду укључене у тај програм, СЗО проверити да ли су прихватљиве.


Када је реч о повратку деце у школе, Ивануша је рекао да је знатно лакше да деца уче у школи, него путем телевизије и интернета: „Човек је друштвено биће. Нама је за нормалан развој и функционирање потребан социјални контакт, нароцито деци. То могу да добију у школи, наравно уз мере предострожности. Физичка дистанца да, али не социјална дистанца. Уз физичку дистанцу, хигијену руку, респираторну хигијену, драго ми је што су деца поново у школама”, навео је Ивануша.


Србија ће председавати предстојећој конференцији о имунизацији, а Ивануша је навео да је идеја о таквом састанку започела пре него што се ковид појавио: „Наш директор за Европу др Ханс Клуге говорио је са министром Лончаром и предложио да се први састанак те јако битне групе на високом нивоу, која ће расправљати о имунизацији у Европи до 2030. године, буде у Србији”, истакао је Ивануша.


Како је рекао, Србија има велико искуство у имунизацији, а у последње време је одлично реаговала на епидемију малих богиња.

Comentários


bottom of page