top of page

Фидес доставио ДК-у досије Марки-Заја

Петер Марки-Зај, заједнички кандидат опозиције за премијера, одржао је данас конференцију за новинаре у Ходмезевашархељу, где је тренутно градоначелник и показао досије за који је рекао да га је добио од Демократске коалиције (ДK), а ова од Фидеса, током предизбора опозиције. Досије, како је рекао, садржи информације које би га могле дискредитовати.


Петер Марки-Зај је рекао да је у досијеу „прикупљен клеветнички материјал“ против њега: „Ништа није заташкано, као што сам добио, све је овде, види се“, рекао је новинарима, показујући им материјал.


Потврдио је да се у списима спомиње да је његова супруга током студија у Kанади добијала новац од мађарског Националног удружења бабица. У досијеу се спомиње и друга особа, чији идентитет није објављен, а која је наводно уплатила новац Марки-Зају, што је он демантовао.


Ово није први пут да је Марки-Зајева супруга на мети његових противника. Апелациони суд града Будимпеште наложио је профидесовом таблоидном сајту Ориго да плати два милиона форинти одштете због лажне тврдње да је супруга градоначелника Ходмезевашархеља, Фелисија Винче, одговорна за смрт бебе, као бабица. У својим чланцима Ориго је тврдио да је она допринела смрти неколико беба.


Kандидат за премијера је рекао да овакви напади подсећају на најмрачније дане комунизма: „Сигуран сам да Фидес има и нешто боље од овога. Имају тајну службу, имају софтвер Пегаз, очигледно је да ово није на том нивоу“, рекао је Марки-Зај.


Током конференције, он је додао да су 2018. године надгледани и веб-сајт општине Ходмезевашархељу и његов лаптоп: „Ако ме посматрају, значи да то могу да ураде, али ја немам шта да кријем и још не планирам да предузимам мере безбедности.


Према Марки-Зају, Фидес није сам објавио спорне документе, већ их је послао ДК-у, зато што је „желео да подстакне полемику и тензије у опозицији". Он није желео да каже ко му је тачно дао досије из ДK. Додао је, међутим, да је питао од кога су га у Фидесу добили, али на то питање није добио одговор.


Петер Марки-Зај је захвалио ДK-у током конференције за штампу, што та странка није користила споменуте информације против њега током предизбора.


"Не плашим се да ћу бити посматран и убудуће, јер сам сигуран да већ јесам", рекао је новинарима.


У међувремену је Балаж Баркоци, портпарол Демократске коалиције, рекао да је општински одборник Фидеса у једном граду у унутрашњости, предао ДK-у досије који садржи клеветничке информације о Марки-Заију. Према Баркоцијевим речима, ова документа су добили током другог круга предизбора.


Народни посланик и функционер Фидеса, Ђула Будаи, назвало је Марки-Заија "лудаком" у свом посту на Фејсбуку и написао како је његова прича о досијеу "шала недеље". Како је објавио, „Петер Марки-Зај пати од поремећаја личности и његово здравствено стање захтева лечење“.

Comments


bottom of page