top of page

Фидес: ЕК да плати заштиту границе

Мађарска штити Европу, стога би Европска комисија требало да финансијски допринесе заштити граница, рекао је мађарски ЕУ посланик из редова Фидеса Балаж Хидвеги током пленарне дебате о миграцијама.Европски савет је јасно препознао да је миграција изазов који захтева европски одговор, рекла је у Европском парламенту на пленарној седници Мерид Мек Гинис, комесарка ЕУ за финансијске услуге, финансијску стабилност и унију тржишта капитала. Говорећи о прошлонедељном самиту ЕУ, она је рекла да су се европски лидери сложили да ЕУ треба да делује на два правца: законодавном и оперативном.


„Нови пакт о миграцији и азилу ће обезбедити ефикасност радног процеса, а Комисија ће дати додатне предлоге за јачање капацитета ЕУ да штити наше спољне границе“, рекла је она.


Балаж Хидвеги, посланик мађарске владајуће партије Фидес, нагласио је да су на самиту ЕУ лидери земаља чланица коначно препознали потребу за снажном заштитом граница. "Када је све ово почело 2015, постојао је само један европски лидер који је знао шта је решење. Када су сви причали о квотама и прерасподели, он је позивао на чвршће границе и подизање ограде. Тај лидер се зове Виктор Орбан", истакао је он.


Према Хидвегију, време је показало да је Орбан у праву, док је већина људи или погрешила или није била довољно храбра да каже оно што заиста мисли.


„Са ове тачке гледишта, освежавајуће је видети Манфреда Вебера и ЕПП да коначно следе пут мађарског премијера. Касни осам година, али боље икад него никад“, приметио је он.


Уједно је истакао да Мађарска већ осам година штити заједничке спољне границе ЕУ, потрошивши за то време 1,7 милијарди евра на ове напоре, али да Европска комисија још увек није допринела трошковима граничне ограде. „Ми штитимо целу Европску унију, па захтевамо значајан допринос Европске комисије. Време је да се плате рачуни“, подвукао је Хидвеги.

Comments


bottom of page