top of page

Фидес није за идеју да Будимпешта "стане"

Након иницијативе градоначелника Будимпеште Гергеља Карачоња да се на тренутак заустави саобраћај у мађарској престоници, у знак сећања на Тријанонски споразум, владини функционери трвде је то лош предлог и да су комеморације далеко примереније.У својој Фејсбук објави, Карачоњ је предложио да главни град „стане на тренутак“, 4. јуна у 16.30, што значи да би све услуге јавног превоза у Будимпешти биле обустављене на један минут, а остали возачи, бициклисти и пешаци позвани да следе ово упутство.


Као одговор на иницијативу опозиционог градоначелника, владајући Фидес је саопштио да је "Тријански мировни диктат историјски неправедан ударац за Мађаре": "На његову стоту годишњицу имамо дужност да одржимо комеморације, а истовремено би требало да будемо поносни што су и поред такве катастрофе, Мађари сада јачи него икада. Зато што већи број људи треба укључити у заједничко присећање.“


Владин комесар за капиталне инвестиције у Будимпешти, Балаж Фирјеш, кога је Карачоњ недавно критиковао да је учествовао у владином "неправедном нападу" на њега, уместо да пружи руку Будимпешти током кризе, тврди да "тек треба да се види да ли је најбоље решење заустављање саобраћаја у граду са два милиона становника, у време шпица".


"Лично, више сам за комеморације у којима је учешће добровољно и свако може или не може да учествује по слободној вољи. Није добро да такав гест буде обавеза грађана Будимпеште", рекао је овај Фидесов функционер.


У међувремену, директор за комуникације владајуће странке, Иштван Холик, изјавио је да је ово само још један „Карачоњијев маркетиншки трик". Према његовом мишљењу, „градоначелник и његови политички савезници небројено пута су доказали да у свом срцу не носе судбину Мађара изван граница матичне земље“.

Comentarios


bottom of page