top of page

Фидес оптужује градоначелника за последице епидемије у дому за старе

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ треба да поштује закон, јер од његовог поступања зависе животи, рекао је данас директор за комуникације Фидеса Иштван Холик, на конференцији за штампу. Он је назвао „шокантним и тужним“ то што градска управа Будимпеште, која је власник Дома за старе на Пештанском путу, није испунила законски услов да лекар стално буде у просторијама те установе.

Холик је подсетио да се споменути дом сада налази у средишту епидемије у Мађарској, да је више од половине његових 500 станара заражено, док су десетине умрле. Инспекције које је предузела влада показале су неправилности у више наврата, али је градоначелник то упорно негирао, додао је он. "Карачоњ би требало да поштује све законе, а не да прибегава постављању докумената на друштвене мреже", рекао је Холик. Одговарајући на новинарско питање о резултатима владиних мера за сузбијање епидемије, нагласио је да су оне биле ефикасне и да међународни упоредни подаци то потврђују. "Имамо много мање смртних случајева у односу на број становника, у поређењу са европским просеком", додао је он. Претходно је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ одбацио наводе главне медицинске службенице у Оперативном одбору за сузбијање епидемије, Цицилије Милер, као „лажне", у вези са стањем у Дому за стара лица, погођеном корона вирусом. Наиме, Милерова је рекла да Дом за негу старих лица на Пештанском путу функционише без лекара најмање недељу дана. Додала је да постоје документа која доказују да "физички није било лекара". Број потврђених случајева ковида-19 у дому је достигао 223. Од тог броја, 19 заражених је међу особљем, а 23 особе су умрле. У међувремену, директор дома је такође као лажне одбацио оптужбе у вези са одсуством лекара у тој установи. Из кабинета градоначелника Будимпеште цитирају директора дома Јожефа Шкултетија, који је у извештају упућеном управи града написао да је та установа запослила лекара који је био стално ангажован пре и током епидемије. "Медицинске услуге су у дому увек доступне, у складу са постојећим уговором између установе и пружаоца услуга", додао је Шкултети. Градоначелник Карачоњ је рекао да је "и главна медицинска службеница Оперативног одбора приморана да игра политичку улогу у вези са епидемијом". Супротно њеним наводима, он је рекао да је током периода који је предмет истраге, лекар опште праксе који је додељен дому, био заузет испитивањем стања здравља станара дома, помоћу тестова које је обезбедила градска управа.


"Лекар је почео да показује симптоме ковида-19, а институција је тек тада, недељу дана касније, обавештена о томе да је први лекаров тест на корона вирус био позитиван", додао је он. "То јесте било неодговорно. Али је веома одговорно било то што је лекар послат у карантин и што смо одмах кренули да нађемо замену", рекао је градоначелник.

Comentários


bottom of page