top of page

Фидес осуђује Пресманов позив Јобику

Посланичка група Фидеса у Европском парламенту најоштрије осуђује позив америчког амбасадора у Мађарској лидеру опозиционог Јобика и европском посланику Мартону Ђенђесију на пасхалну вечеру, навео је шеф ове групе Тамаш Дајч у писму упућеном осталим посланицима у ЕП.Дајч је у позив Ђенђешију на јеврејску пасхалну вечеру, коју је приредио Дејвид Пресман, „неукусном провокацијом“ и „шокантним дипломатским и јавним скандалом“. У саопштењу које је група посланика Фидеса послала МТИ-ју, наводи се став Дајча да је Ђенђеши „као представник крајње десничарске партије Јобик дао антисемитску изјаву без преседана у Мађарском парламенту“, а касније „као потпредседник Јобика учествовао као посматрач на нелегалном референдуму о Путину, у сепаратистичкој покрајини југоисточне Украјине, Доњецку, што су западне земље једногласно осудиле”.


„Неосетљивост Дејвида Пресмана открива да је амерички амбасадор у Будимпешти толико пристрасан према мађарској влади да га ни антисемитизам лидера Јобика, ни његов активан став који иде у прилог Путину, ни осетљивост јеврејске заједнице у Мађарској, не спречавају да седи поред Мартона Ђенђешија.


Дајч је истакао да је Пресманово „понашање још несхватљивије, с обзиром на то да се амбасадори Сједињених Америчких Држава у Мађарској третирају са највећим поштовањем и да их влада и владајуће странке сматрају представницима једног од најважнијих савезника своје земље“. Он је написао да је „Пресманов гаф додатно отежан чињеницом да је на вечери једини присутни политичар био Мартон Ђенђеши, што значи да је својим позивом дао неку врсту привилегованог статуса лидеру антисемитске странке, истовремено легитимишући антисемитске манифестације Јобика и Ђенђешија.


Дајч је нагласио да група сматра „Пресманово понашање неукусним и озбиљно провокативним" и да га сврстава међу поступке америчке демократске администрације, која, "упркос нашем савезу, све отвореније напада антиратну позицију наше конзервативне хришћанско-демократске владе, као и њено давање приоритета мађарским националним интересима”.


Дојч сматра да су се „јеврејске деноминације у Мађарској ујединиле у осуди еклатантног геста амбасадора Пресмана, који показује његово потпуно политичко слепило и потврдиле своје ограђивање од партије Јобик и њених представника”.


„У складу са нашим политичким ставом одбијања било каквог покушаја спољне интервенције у Европској унији, најоштрије осуђујемо Прессманову неукусну провокацију“, истиче се у саопштењу.

Comentários


bottom of page