top of page

Фидес се уздржао од гласања о насиљу

Европски парламент усвојио је резолуцију о последицама насиља у породици великом већином гласова, али су се посланика из владајућих мађарских партија Фидес и КДНП, као и један посланик Јобика уздржали од изјашњавања.


У резолуцији, европски посланици позивају државе чланице да предузму мере за заштиту жена које су повређене у притвору. Такође се наглашава да је током пандемије дошло до повећања нивоа насиља у породици, а приступ правди такође постаје све тежи. Поред тога, такође се спомиње и ранији позив Европског парламента да се насиље сексуалне природе прогласи кривичним делом.


На гласању у среду, 13 посланика из владајућих мађарских партија Фидес и КДНП, као и један политичар Јобик, били су уздржани. Према фракцији мађарске владајуће странке, "левичарска већина Европског парламента поново изврће питање које је важно за све и гледа на борбу против насиља над женама и децом као на политичко оруђе, без конкретних акција и планове, узимајући у обзир локалну праксу". Фидес саопштава да осуђује сваку врсту насиља у породици, али је одлуку описао као идеолошки мотивисану, "која истовремено угрожава и национални суверенитет". Према саопштењу, свака држава чланица има право да креира своја правила у вези са споровима у вези са насиљем у породици.Comments


bottom of page