top of page

Фидес: Слање оружја погрешна политика

Мађарска помаже свим правим избеглицама, рекао је Балаж Хидвеги, ЕУ посланик владајућег Фидеса, за британски премијер Хришћански радио поводом суботње посете папе Фрање Мађарској, додајући да политика слања оружја Украјини води још већој ескалацији сукоба, а не мирном решењу.„Трагични рат у Украјини нам је заправо дао могућност да докажемо да су погрешне све оптужбе да Мађарска не помаже избеглицама и да одбацујемо људе који долазе, односно да нисмо хуманитарни. То су биле чисте лажи“, рекао је Хидвеги.


Мађарска је, како је истакао, била ангажована у највећем програму хуманитарне помоћи од избијања рата. „Помогли смо близу 1,5 милиона украјинских избеглица које су дошле у Мађарску и затражиле помоћ“, додао је.


Коментаришући рат у Украјини, Хидвеги је рекао да „као католик морате увек да размишљате о помоћи људима који су у невољи и да радите на миру и помирењу“.


„Усред бруталног рата, какав је овај, очигледно је тешко замислити да увек морате да наглашавате да је прва ствар коју треба да урадите да затражите прекид ватре и учините све што је у вашој моћи да помогнете прекиду рата. Када почнете преговоре, онда имате прилику да нађете договор који је прихватљив за обе стране“, рекао је он.


„Ако је ваш став само да пошаљете оружје и још оружја и ако почнете да причате о увођењу Украјине у НАТО, то је јасан правац ескалације рата“, додао је Хидвеги.


Коментаришући критике из Брисела, посланик Европског парламента је рекао да их је Мађарска увек схватала озбиљно и да је отворена за дијалог. Истовремено, влада је последњих година изложена идеолошки мотивисаним политичким нападима, јер се није плашила да се залаже за традиционалне вредности и брани националне надлежности, додао је он.


"Тренутна превише централизована и идеолошки пристрасна политика Брисела је лоша за Европу, што отежава сарадњу и штети међусобном поверењу између држава чланица", рекао је Хидвеги и позвао на нови приступ који узима у обзир разноликост Европе.


Хидвеги је рекао да је папина посета знак солидарности, додајући да је ово била његова друга посета Мађарској, након сусрета са етничким Мађарима у Трансилванији последњих година.

Comments


bottom of page