top of page

Фидес у потрази за новим ЕУ клубом

"Фидес преговара са европским странкама сличне оријентације о формирању новог политичког савеза. Разговарамо са конзервативним политичким снагама у намери да за Фидес нађемо нови клуб у Европском парламенту", рекао је мађарски премијер уочи разговора са италијанским и пољским десничарима.


Премијер Мађарске Виктор Орбан састаће се у четвртак у Будимпешти са лидером италијанске десничарске Лиге Салвинијем и премијером Пољске Моравјецким. То је потврдио Орбанов представник за медије Бертралан Хаваши, а потврђено је и писање италијанских медија да ће централна тема разговора бити стварање европског савеза између мађарског Фидеса, италијанске Лиге и владајуће пољске партије ПиС, на чијем челу је Моравјецки.


Фидес је недавно напустио Европску народну странку (ЕПП), главни десничарски паневропски блок, након што је пре две године суспендован због своје политике која је критикована као ауторитарна. Оријентација Орбанове странке, по свему судећи, више одговара мањим европским групама десно од ЕПП-а, попут евроскептика из редова Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР) међу којима је пољски ПиС или десничарска Идентитет и демократија (ИД), у којој су француски Националн фронт и италијанска Лига.


Орбан је изјавио да је разговарао са странкама сличне оријентације о формирању новог политичког савеза. Додао је да Фидес преговара са конзервативним политичким снагама у потрази за новим клубом у Европском парламенту.


Истакао је да је циљ стварање "политичке куће за Фидес и сличне снаге у Европи, које не желе да угосте мигранте и које желе да заштите традиционалне породице".

Comments


bottom of page