top of page

Финансирање брзе пруге државна тајна

Мађарски парламент изјаснио се за чување тајности детаља финансијског уговора са Kином о градњи железничке везе Будимпешта-Београд, јер се тај уговор сматра највећом инфраструктурном инвестицијом у земљи.Детаљи уговора морају да остану тајни десет година јер би њихово „објављивање могло да угрози Мађарску у спровођењу своје спољне политике и својих трговинских интереса“, наводи се у нацрту закона. Додаје се да Мађарска на тај начин жели да се „заштити од непотребног спољног утицаја“ јер је у питању „већи национални интерес“.


Железничка линија за брзе возове омогућиће модернизацију постојеће пруге која постоји између Будимпеште и Београда. Према договору, кинеска државна банка Ексим (Еxим) финансираће 85 одсто трошкова инвестиције, процењене на око две милијарде евра. Остатак од 15 одсто Мађарска ће финансирати сопственим средствима.


Мађарска влада је раније навела да је стављање ознаке тајности детаља уговора неопходно како би се добио захтевни зајам од Ексим-а. Према закону, Мађарска може да открије детаље документа о пројектовању, али претходно треба да се консултује с кинеским властима.


Та инвестиција је изазвала критике у делу јавности, пошто неки сматрају да Kина на тај начин има могућност да се меша у мађарске послове и да овај посао представља огроман трошак пореским обвезницима. Постоје и сумње у профитабилност пројекта, а Брисел и мађарска опозиција отворено сумњају да овај посао има елементе корупције, када је реч о мађарском делу пруге дуге 350 километара. То су разлози због којих је опозиција недавно у парламенту жестко критиковала реализацију овог пројекта.

Comments


bottom of page