top of page

Форинта у паду, инфлација расте

Инфлација у Мађарској је у порасту, јер је форинта достигла нови историјски минимум: један евро продаје се за 386 форинти на домаћем међубанкарском девизном тржишту.


Према порталу Портфолио, валуте земаља у региону су последњих дана значајно ослабиле због ру-ско-украјинског рата, а међу њима и мађарска форинта. То је углав-ном резултат "међународне авер-зије према ризику који изазива руско-украјински рат, при чему инвеститори сада траже валуте које се сматрају сигурним уточиштима", пише тај портал.


Додаје се да се мера Мађарске народне банке, предузета у петак, показала неефикасним, када је повећана каматна стопа на једнонедељне депозите за 75 базних поена, на 5,35%. С обзиром на то да је вредност евра протекле недеље нагло порасла (домаћа валута ослабила за 16 јединица, за само пет дана), процењује се да би валута ЕУ могла ускоро да пређе психолошку границу од 400 форинти.


Док су мађарска форинта, пољски злот и чешка круна ослабили 7-9 процената у односу на долар, турска лира и јужноафрички ранд су изгубили 3 процента, а јужноамеричке валуте само пола процента.


Барнабаш Вираг, заменик гувернера Народне банке Мађарске, рекао је Ројтерсу, након што је форинта ослабила, да је централна банка спремна да учини све да заустави пад мађарске валуте. Како наводи портал 444, извесно је да ће се слабљење форинте брзо осетити у ценама, што значи да би инфлација могла додатно да се убрза.Yorumlar


bottom of page