top of page

Хаос на аеродрому "Ференц Лист" - влада најављује мере

Влада очекује хитне, брзе и ефикасне мере за решавање неприхватљивих услова који владају на међународном аеродрому "Ференц Лист" у Будимпешти, каже портпаролка владе Естер Витаљош, поводом масовног кашњења и отказивања летова.У објави на својој Фејсбук страници, она је захвалила аеродрому што је одредио две зоне у којима "заглављени" путници могу да добију храну и воду и где су обезбеђене собе за мајке са бебама, укључујући храну за бебе и пакете здравствене заштите за породице.


"Истовремено, у 21. веку је неприхватљиво да мађарске породице и гостујући туристи буду дуго насукани на аеродрому, без релевантних информација и правила. Догађаји на аеродрому су последица периода пре него што је влада преузела аеродром. Чим се аеродром заиста, физички преда новим власницима, ситуација ће се поправити“, рекла је она.


Влада је 6. јуна објавила да је куповином 80 одсто удела аеродрома "Ференц Лист" постала његов већински власник, али је очигледно да тренутно поштоје потешкоће у наставку рада у новим условима.


Током шпица туристичке сезоне, ресорна владина канцеларија посебан нагласак ставља на то ли да се авио-компаније придржавају правила када дође до кашњења и отказивања летова. У том циљу, објављена је информација о правима путника у случају отказивања или значајног кашњења од најмање 2 сата, без обзира на разлог закашњења или отказивања, преноси Вилагаздашаг.


У случају отказивања, путници ће имати право на повраћај новца ако не буду у могућности да путују или поново резервишу пут до своје првобитне дестинације на најближем или каснијем лету који путнику одговара. Ако путник одлучи да поново резервише, авио-компанија мора да обезбеди храну и освежење у разумној сразмери са временом чекања (обавеза угоститељства), а у случају да је неопходан смештај од једне или више ноћи, он се такође мора обезбедити за путника, као и трансфер од аеродрома до хотела и натраг.


Летња сезона увек доноси пораст броја питања путника у ваздушном саобраћају о њиховим правима, али и више притужби потрошача него иначе. Како се наводи у саопштењу Националне федерације удружења за заштиту потрошача (ФЕОС), бројни захтеви које су они добили последњих недеља показују да је на неким европским аеродромима настао хаос који погађа широк круг путника. Путници су пријавили кашњења до 24 сата, неколико летова који су одложени, а затим отказани, као и летове који су кренули на УЕФА Еуро 2024, али нису реализовани пре почетка утакмице.


Канцеларија владе је истакла да, ако отказивање лета није узроковано ванредним околностима, као што је технички квар или штрајк особља авио-компаније, путници имају право на одштету од 250, 400 или 600 евра, у зависности од дужине лета.

Примери ванредних околности укључују: временске услове опасне за летење,

одлуке контроле летења, отказивања летова због судара са јатом птица и слично.


Владина канцеларија потврђује да у случају значајног кашњења у поласку, авио-компаније имају обавезу да обезбеде залихе (оброци и освежење у разумним размерама) и помоћ (смештај, трансфери). Ако почетак лета касни више од 5 сати, морају понудити повраћај цене карте (ако је престало интересовање путника за путовање). Они наглашавају да авио-компаније увек морају да обрате посебну пажњу на потребе путника са смањеном покретљивошћу и лица у пратњи, као и деце без пратње.


Уколико авио-компанија није у могућности да испуни обавезу пружања неге и помоћи, путници треба да затраже рачун за све трошкове које су имали током чекања и захтевају од авио-компаније да им надокнади трошкове, поткрепљене фактуром.


Ако путници стигну на крајње одредиште са значајним закашњењем (преко 3 сата), осим ако не постоје ванредне околности, могу имати право на одштету од 250, 400 или 600 евра, у зависности од дужине лета. Важно је да авио-компаније обавесте путнике о њиховим правима у случају значајних кашњења или отказивања летова. Ако компанија не одговори на захтеве путника или одбије да то учини, они могу тражити обештећење од органа за заштиту потрошача.

コメント


bottom of page