top of page

Хоће ли Ланчани мост бити без аутомобила?

Опозициони ЛМП позвао је градско веће Будимпеште да донесе одлуку о забрани кретања моторних возила на Ланчаном мосту, симболу града, након што се заврши његова реконструкција.Посланица Бернадет Бакош рекла је на конференцији за новинаре да би био велики корак ка „пријатнијем и допадљивијем” центру града када би се омогућило да се мостом, осим пешака, рећу бициклисти, аутобуси и возила са посебним ознакама. Остављање Ланчаног моста без аутомобила, као резултат актуелног пројекта реконструкције не би био велики губитак за возаче, али би био огроман добитак за јавни превоз и бициклисте, рекла је она.


Влада прети Градском већу, а аутомобилски лоби такође врши притисак, рекла је она. Ипак, досадашња пракса показала је да је прилично уски Ланчани мост, који је погођен сталним саобраћајним гужвама, чинио само 4 одсто укупног саобраћаја на будимпештанским мостовима, додала је она.


"Ако мост остане без аутомобила, то неће бити сметња одвијању саобраћаја, али ће бити одлична прилика за много зеленији јавни превоз“, рекла је Бакошева.


Пре неколико недеља, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ је поново отворио знаменити Ланчани мост за аутобусе, таксије, моторе и бицикле, мада је реконструкција и даље у току.

Comments


bottom of page