Хоће ли Мађарска остати без ЕУ буџета?

Портал Еуроњуз данас подсећа да би, уколико не спроведе потребне реформе, Мађарска брзо могла да остане без 7,5 милијарди евра из фондова Европске уније. То је предлог који је у недељу изнела Европска комисија због забринутости у вези са демократским назадовањем ове чланице и могућом корупцијом при управљању новцем у оквиру Уније.Лопта је, међутим, сада у дворишту Будимпеште, али и Европског савета који ће коначну одлуку морати да донесе квалификованом већином, пише Еуроњуз. Европска комисија, наиме, оптужује мађарску владу и премијера Виктора Орбана за урушавање демократских инстутуција, преузимање контроле над медијима и кршење права мањина. И док је европски комесар за финансије Јоханес Хан похвалио 17 мера реформи на које се обавезала мађарска влада саопштио је да, упркос мерама, ЕK пропоручује суспензију средстава.


"Kомисија ће сада надгледати ситуацију, као и оно шта Мађарска предузима све до 19. новембра. Тада ћемо поново сагледати ситуацију, у нади да европски буџет више неће бити под ризиком. Данас смо показали моћ овог заштитног механизма, који има за циљ да поправи проблеме. Даћемо препоруку Савету да усвоји ову казнену меру, уколико се ситуација не поправи", рекао је Хан.


Овакву одлуку ЕУ доноси у оквиру новог механизма, према коме је услов за коришћење средстава из европских фондова поштовање владавине права. Ипак, на потезу је сада Европски савет у ком ће се одлука донети само уз сагласност 55 одсто земаља, односно 15 од 27 чланица ЕУ, уз услов да то представља 65 одсто становништва ЕУ. Бројни аналитичари, међутим, у овом тренутку скептични су да ће до тога доћи, те да постоји довољан простор да Брисел и Будимпешта постигну компромис. Уз то, једна земља - Пољска - већ је јасно ставила до знања да предлог неће подржати.


Према предлогу који је изнео Јоханес Хан, Европска комисија тражи суспензију 65 одсто средстава додељених Будимпешти у оквиру три програма ЕУ и кохензионе политике блока. Извршна власт ЕУ је такође поставила и терен за компромис који би омогућио Будимпешти да задржи новац.


"Данашња одлука је јасна демонстрација решености Европске комисије да заштити буџет ЕУ и да искористи сва средства која су нам на располагању како бисмо осигурали овај важан циљ", рекао је комесар Јоханес Хан новинарима после састанка комесара у недељу ујутру.


Препорука која је потом упућена Савету је следећи корак у процесу механизма владавине права који је покренут против Мађарске у априлу. Механизам, који је Европски суд правде одобрио омогућава Бриселу да уведе финансијске санкције државама чланицама "да би заштитиле буџет" ако се сматра да су прекршиле основне вредности ЕУ. Одлуку о изрицању новчане казне чланови Kомисије донели су једногласно, рекао је Хан.


Мађарска је након ове одлуке обећала да ће испунити све обавезе у складу са препорукама Европске комисије, како се не би суспендовало 7,5 милијарди евра из Брисела намењених Будимпешти. Министар за развој Тибор Наврачич рекао је да се нада да ће мере Мађарске бити довољне да убеде ЕУ комисију за добијање средстава, пренео је Ројтерс.


Мађарска влада подноси данас парламенту први од неколико предлога закона о борби против корупције, изјавио је њен портпарол Золтан Kовач. Kовач је на Твитеру објавио да ће влада поднети предлоге закона парламенту данас и у петак, "укључујући предлоге за успостављање органа који ће надгледати процедуре јавних набавки у ЕУ".

Пољска влада, међутим, која је и сама била под жестоким критикама због владавине права, одмах је наговестила да ће се одупрети свакм потезу да се суспендују средства.


"Пољска ће се снажно супротставити свим акцијама европских институција које намеравају да незаконито ускрате средства било којој држави чланици, у овом случају посебно Мађарској", рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки, пренела је државна агенција ПАП.


И немачки посланик Данијел Фронд критиковао је ову одлуку јер, како је рекао, "не иде у правом смеру", додајући да Kомисија "нуди Орбану лак излаз: лажне реформе". Он је такође истакао и да ће у међувремену 27 милијарди евра из фондова ЕУ наставити да иде у Мађарску.


Милан Ниц из Немачког савета за спољне послове (ДГАП) тврди да је ово ипак "за ЕK нова територија: први пут у историји је предложила суспендовање исплате ЕУ фондова једној држави чланици": "Препоручени износ је значајан, то ће ставити мађарску владу под притисак да примени додатне мере против системске корупције и повећа транспарентност у исплати кохезионих фондова ЕУ", рекао је он за Еуроњуз.


Пјотр Бурас из Варшавске канцеларије Евроспког савета за спољне послове (ЕЦФР) на сичан начин изразио је сумњу да је одлука коју је описао као "демонстрацију решености Kомисије да остане чврста у погледу кршења закона владавине права" резултирати мањим средствима за Будимпешту.


"За коначну одлуку потребна је квалификована већина у Савету и стога је чисто политичка. Многе земље ће бити опрезне да предузму тако драстичан корак. Уколико Мађарска предузме неке реформсек кораке, што је заправо већ урадила, очекивао бих договор који би учинио могућим да Савет одбије предлог Kомисије", рекао је он и додао да су тренутни преговори између Брисела и Будимпеште око "плана обнове" су много важнији.


Мађарски премијер Виктор Орбан годинама уназад важи за лидера ЕУ који улази у сукоб за званичним Бриселом. Често није сагласан са одлукама блока, а са друге стране критикован је због свог понашања. У овом случају, несугладице на релацији ЕУ-Орбан, Мађарску би могле доста да коштају.


Објава Јоханеса Хана стигла је само три дана након што су посланици Европског у огромном већином гласова осудили мађарске власти под вођством премијера Виктора Орбана за подривање демократије, појачавајуц́и притисак на блок да смањи финансирање те бивше комунистичке земље.


Недостатак одлучне акције ЕУ допринео је настанку "хибридног режима изборне аутократије" односно уставног система у коме се одржавају избори али нема поштовања демократских норми и стандарда, навели су европосланици у извештају о стању демократије у Мађарској.


У документу се наводи да се у Мађарској стање вредности, укључујући демократије и основних права, од 2018. додатно погоршало кроз "намерне и систематске напоре мађарске владе" и неактивношћу ЕУ.


На питање о одлуци Европског парламента, односно о извештају о осуди Мађарске, Орбан је приликом недавне посете Београду рекао да мисли да је то "виц".


"Ради се о томе да је левица заузела ЕП, и наш некадашњи савезник Народна странка се све више креће ка левици, а десница је успела да задржи у рукама само мањинску позицију, и управо односи у гласању то показују. Ту се не ради о формирању објективног мишљења, већ партијском нападу и то није први такав напад против Мађарске. А тај усвојени документ може се назвати памфлетом. Ви Срби знате шта значи негативно мишљење о некој земљи, па и нама се дешава то исто. Ускоро ће трибути за Мађаре нестати, па ће измишљати нове које не знамо ни шта значе. Још мало, па ће то радити само да себе забављају, јер нас више не занима", рекао је он.