top of page

Хришћанска уметност дубореза у минијатури

У Манаковој кући у Београду (Гаврила Принципа 5) отворена je изложба „Хришћанска уметност дубореза у минијатури”. На поставци су представљени радови двојице дуборезаца – учитеља Бранислава Ђерковића и његовог ученика Бранка Станковића.Стваралачки стил ове двојице уметника од почетка је формиран по угледу на минијатурне радове средњовековних светогорских мајстора. У протекле две деценије Ђерковић и Станковић су створили неколико стотина минијатура, претежно крстова.


Изложба „Хришћанска уметност дубореза у минијатури” је допуњена предметима из Спомен-збирке Христифора Црниловића и надахнута његовим колекционарским и сабирачким радом представљеним путем одабраних комада дубореза, ливених предмета, калупа и алата. Ту су и новински исечци које је Црниловић прикупио и придружио рукописној грађи, а који сведоче о томе колико су уметнички занати дубореза и кујунџилука били развијени на тлу Србије.


Поставка представља наставак сарадње Етнографског музеја с филигранском радионицом Горана Ристовића Покимице, који је у току свога плодоносног рада често сарађивао с ова два уметника.


Изложбу је отворила Биљана Цинцар Костић, кустос Музеја Српске православне цркве. Посетиоци могу да погледају ову поставку до првог септембра.Comments


bottom of page