top of page

Шта ЕУ највише замера Мађарској

Како ЕУ већ годину дана задржава средства за опоравак намењена Мађарској, због сумњи на корупцију, Европска комисија је објавила извештај и препоруке који се односе на ову земљу. Према документу, мађарска влада би требало да унапреди неколико области, као што су образовање, мере за борбу против корупције, тржиште рада, опорезивање и правосудни систем.Као што смо раније извештавали, ЕУ је у протеклој години ускратила огромну количину новца, више од 7,2 милијарде евра из фонда ЕУ за опоравак и отпорност (РРФ) након пандемије. Прва средства била су доступна државама чланицама од почетка прошлог лета. Виктор Орбан је чак писао председници ЕК Урсули фон дер Лајен пре избора, како би је позвао да дозволи Мађарској да повуче своја средства, али новац још није стигао.


Фидес тврди да је тај потез политички напад из Брисела на о „закон о заштити деце“. У међувремену, званичници ЕУ доследно инсистирају на томе да задржавање новца има везе само са забринутошћу за владавину права и незадовољством антикорупцијским мерама, односно сфером потрошње.


Портал 444.hu, осврће се на препоруке које Европска комисија предлаже да Мађарска усвоји. Документ укључује листу од неколико проблема и препоруке о томе како их треба побољшати садашње стање, да би Мађарска могла да добије новац.


Према овом извештају, мађарско тржиште рада је генерално у добром стању, међутим, остају изазови у вези са ниском стопом запослености жена и осетљивих група. Постоји значајан простор за повећање стопе запослености одређених група које су у неповољном друштвеном положају, као што су нискоквалификовани радници, они који су већ дуго незапослени, особе са инвалидитетом и Роми. Помоћ при тражењу посла је ограничена, а само половина пријављених незапослених прима новчану накнаду. Рок трајања накнаде за незапослене је међу најкраћима у ЕУ. Незапосленост је концентрисана у мање развијеним регионима и руралним подручјима.


Ризик од сиромаштва је значајно смањен, али многи људи и даље нису у могућности да приуште себи основне потрепштине. Стопа сиромаштва је три до четири пута већа код Рома, због њиховог ограниченог приступа тржишту рада и јавним услугама. Мрежа социјалне заштите је ослабила за породице без стабилног запослења током последње деценије, а јаз између сиромашних и богатих је недавно повећан.


Порески систем несразмерно оптерећује слабије плаћене раднике, а породице са ниским примањима имају мање шансе да осете корист од пореских олакшица. Њихови главни извори прихода, као што су плате за јавне радове или минимални приход и породични додатак, нису пратили раст трошкова живота.


Резултати образовања у Мађарској су испод просека ЕУ. Супротно европским трендовима, стопа напуштања школе порасла је у последњој деценији на 12,0%, а просек ЕУ је 9,7%. Стопа напуштања је већа у најнеразвијенијим окрузима, а шест пута већа међу Ромима него међу осталима. Удео младих од 25-34 године са другом дипломом порастао је од 2010. године, али је и даље међу најнижима у ЕУ.


Резултати у здравству заостају за већином других држава чланица, што се огледа и у нездравим условима живота и ограниченуој ефикасности здравствене заштите. Претерано пушење, алкохолизам и гојазности су међу највишима у ЕУ.


Број смртних случајева који се могу избећи је међу највишима у ЕУ, делом због неадекватног "скрининга" и управљања примарном здравственом заштитом. Постоје значајне социо-економске разлике у приступу квалитетној нези. Мађари су међу оним народима који у највећој мери прерано умиру због лошег квалитета ваздуха.


Према извештају, недостатак независних контролних механизама и постојање чврстих међусобних веза политике и одређених предузећа, погодују корупцији. И даље постоји забринутост у вези са независности правосуђа, а мађарски енергетски сектор снажно зависи од Русије у погледу фосилних горива, констатује се у документу ЕУ.

Comments


bottom of page