top of page

Шта Турска и Мађарска припремају Шведској?

Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Будимпешти потврдила је да две земље имају веома развијене односе и сарадњу како на билатералном, тако и на међународном плану.„Задовољан сам што ће Мађарска ускоро преузети функцију председавајућег Европске уније пошто снажно подржава наше пуноправно чланство у ЕУ”, изјавио је Ердоган после разговора с мађарским премијером.


То је потврдио и Виктор Орбан, који је најавио да ће Мађарска учинити све што је у њеној моћи да током председавања ЕУ обнови царинску унију с Анкаром и да подстакне визну либерализацију за турске држављане.


Односи Брисела и Анкаре у последњих година су „у коми”, пошто Турска не поштује владавину права, тврде у ЕУ. У Турској то демантују. Како сазнају мађарски медији, Орбан и Ердоган су иза затворених врата разговарали о пријему Шведске у НАТО, али појединости о томе нису саопштене. Турска и Мађарска су једине две земље војног савеза које још нису дале „зелено светло” за његово проширење. После руске интервенције у Украјини Шведска и Финска су одлучиле да прекину вишедеценијску неутралност. У међувремену је „подигнута рампа” за Хелсинки, док је Стокхолм још на чекању. Две земље имају своје објашњење за тај потез због којег су се нашле на удару критика савезника. Анкара тражи од Шведске да заоштри став према терористима који су побегли из Анадолије и нашли уточиште у Скандинавији. Реч је о припадницима забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) и следбеницима имама Фетулаха Гулена, кога у Анкари оптужују да је 2016. покушао да изведе државни удар. Будимпешта још не може да опрости Шведској што је у Бриселу неосновано критикује због непоштовања људских права и слобода.


Турска тражи конкретне мере против терориста: изручење осумњичених и забрану скрнављења Курана, што је последњих месеци учестало у Скандинавији. Многи аналитичари тај проблем сагледавају у ширем оквиру: Анкара на тај начин заправо покушава да „убеди” амерички Конгрес да јој коначно одобри куповину 40 борбених авиона Ф-16. То је на повратку из Будимпеште у авиону новинарима први пут потврдио и сам Ердоган. Позитиван исход тог посла утицао би на став Турске. Верује се да би у том случају и Будимпешта одмах подигла рампу за улазак Шведске у НАТО.


Орбан је поздравио напоре које Турска улаже да посредује у сукобу Русије и Украјине. Анкара не одустаје, иако те две земље у последње време не показују спремност да се нађу за истим столом. Како се најављује, Владимир Путин ће ускоро посетити Анкару и Ердоган се нада оживљавању договора о извозу житарица из Украјине.


Ердоган је једини лидер земље НАТО-а који успешно игра на две карте и стално одржава директне или телефонске контакте и с Володимиром Зеленским и с Путином, што у Мађарској поздрављају. Он се залаже за поштовање територијалног интегритета Украјине, али је истовремено против увођења санкција Русији, због чега је на удару критика и у НАТО-у и у ЕУ.


Орбан и Ердоган заложили су се и за проналажење мирног решења палестинског проблема. Турски председник је поново критиковао међународну заједницу због „неодговорности у заустављању крвопролића у Гази”. Осудио је „бруталност Израела” и нагласио да ће уложити додатне напоре како би се постигло примирје и отворио пут за проналажење трајног решења палестинског проблема, које види у стварању две државе.


„Време је да се САД више не праве глуве на позиве за прекид ватре у Гази. Израел тамо не гађа само Палестинце, него човечанство у целини. Бајден има историјску одговорност”, изјавио је Ердоган новинарима у председничком авиону на повратку из Будимпеште и опет позвао САД да зауставе израелску агресију.


У пратњи Ердогана било је осам министара, који су потписали 16 уговора о сарадњи две земље, укључујући и области одбрамбене индустрије и енергетике. „Турска и Мађарска су подигле билатералне односе са стратешког на унапређено стратешко партнерство”, изјавио је Ердоган.


То потврђују и подаци: за једанаест месеци ове године робна размена је достигла четири милијарде долара. Циљ је да у 2024. премаши шест милијарди. Мађарски премијер је то превео на обичан језик: у будућности наши односи ће бити на „нивоу највишег пријатељства, братске и пријатељске сарадње”.

Comments


bottom of page