Ђенђеши: Завидимо Хрватској

Европски посланик мађарске десничарске странке Јобик, Мартон Ђенђеши, објавио је коментар поводом вести да ће Хрватска од 1. јануара 2023. године увести евро и да ће се ускоро придружити шенгенској зони. То је у потпуној супротности са ситуацијом у Мађарској, која "крупним корацима напредује на путу из Европске уније", каже он."Када су се социјалистички режими у региону рушили један за другим почетком деведесетих година, Мађарска је сматрана за 'почасног студента' у овој области, док је Хрватска била уплетена у домовински рат и борила се да буде прозната као држава. Ко је тада могао помислити да ће се рангирање две земље толико преокренути? Након тешкоћа из 1990-их, Хрватска је тек 2013. могла да се придружи ЕУ, са значајним заостатком, у поређењу са остатком региона. Међутим, земља је успела да покаже своју способност да искористи могућности које леже у европским интеграцијама. Не више од десет година од приступања, Хрватска ће моћи да уђе у најужи круг ЕУ, односно у Шенген и еврозону. Мислим да се ово последње чини још већим достигнућем, јер се од држава чланица ЕУ тражи да испуне чувене строге економске услове, да би усвојиле заједничку валуту", пише Ђенђеши.


Природно је, по њему, упоредити учинак ове земље са оним који је постигла Мађарска, за коју каже да је била "поносни лидер у средњој Европи у погледу животног стандарда још 1990-их, али се сада сматра једном од заосталих држава региона".


"Иако је Мађарска постала чланица ЕУ још 2004. године, приступање еврозони се не назире. У ствари, влада Фидеса је у Уставу навела да ће форинта остати валута Мађарске. Говоримо о истој форинти која је у последњих 6 месеци тонула на историјски минимум у поређењу са евром. Наша валута девалвира запањујућом брзином, док влада регулише цене хране и горива у слабашном покушају да сакрије проблем од грађана. Ако погледате економију, видите све суморнију слику са обезвређеним новцем и надолазећом несташицом робе, која је резултат регулисаних цена. Што се политичког амбијента тиче, мађарска влада, пошто је схватила своју потпуну изолацију у Европи, сада чини све веће гестове Москви, до те мере да је премијер Виктор Орбан искористио свој уобичајени радио интервју у петак, да се нашали како Украјина има мале шансе у овом рату. То заправо не значи да је народ Мађарске против Европске уније и увођења евра. Међутим, у садашњим околностима, када Орбанов режим користи власт да блокира опозиционе странке, тако да не мора ни да чини изборну превару да би победио на изборима због огромне доминације владе у ресурсима и медијима, проевропска мишљења се једва чују у јавном дискурсу. Надам се да ће институције Европске уније ускоро схватити важност позивања влада држава чланица на одговорност за европске вредности и демократску владавину права, јер изгледа да не функционишу све земље као Хрватска. Међутим, док они не дођу до те спознаје, не можемо ништа друго него да завидимо нашим југозападним суседима", закључује Јобиков ЕУ посланик Ђенђеши.