top of page

Још нема компромиса о ембаргу

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да европски предлог о ембаргу на увоз руске нафте „није добар” и да компромиса међу земљама чланицама о шестом пакету санкција још нема.Орбан је, долазећи на самит ЕУ лидера, поручио да је „спреман да подржи шести пакет санкција” ако се дају одговори и гаранције за безбедно снабдевање Мађарске енергентима.


„Решење које изузима нафтоводе није лоше, али требају нам гаранције да, у случају проблема са нафтоводом који пролази кроз Украјину, имамо право да узимамо руску нафту из других извора. Ако то добијемо, онда је у реду”, рекао је Орбан.


„Позиција Мађарске је врло једноставна. Енергетика је озбиљно питање. Прво нам требају решења, а онда санкције. У првих пет пакета санкција прво смо уводили санкције, а онда тражили решења за последице. Пошто је енергетика озбиљно и ризично питање морамо да прво имамо решења, а онда да уводимо санкције. За сада немамо решења”, поручио је Орбан.


Орбан је за непостизање договора о шсестом пакету санкција оптужио Европску комисјиу наводећи да је изнела предлог о ембаргу на руску нафту а да није пружила одговор на питање о безбедности снабдевања енергентима Мађарске.

Comments


bottom of page