top of page

Јудит Варга: Проширење ЕУ приоритет

Приоритети мађарског председавања ЕУ у другој половини ове године биће решавање демографских изазова и конкурентности и проширење на Балкан, кажу у Будимпешти.Јудит Варга, председница Парламентарног одбора за европска питања истакла је након учешћа на састанку мреже шефова националних парламентарних одбора ЕУ (КОСАК) у Намуру, у Белгији, да је питање проширења ЕУ важно за Мађарску. Она је напоменула да земље западног Балкана чекају 20 година да постану чланице ЕУ, додајући да приступање треба да буде засновано на заслугама и да треба избегавати „двоструки стандард“ брзог тражења неких кандидата.


Мађарска је, рекла је Варга, показала потпуну солидарност са Украјином, а 1,5 милиона избеглица прешло је границе Мађарске од почетка рата. Истовремено, ниједна земља кандидат не би требало да буде ослобођена поштовања основних услова приступања, рекла је она.


Како је истакла, Европски парламент поново подстиче тензије у вези са Мађарском која "има конструктивне предлоге" о помоћи Украјини. Европска комисија дала је мађарском правосудном систему "чист рачун, а Мађарска сада има најсавременији правосудни систем који испуњава европске стандарде“, рекла је и додала да је захваљујући томе дошло до одмрзавања 10,2 милијарде из ЕУ фондова.


Левачка већина у ЕП сада припрема још један напад са намером да покрене део члана 7 о повлачењу гласачких права Мађарске, рекла је она и додала да ЕП делује изван својих надлежности, "јер само Савет или Европска комисија могу да покрену такву процедуру". Тај потез је, по њој, политичка уцена и отворени политички напад.


Поводом предлога да се Украјини додели 50 милијарди евра подршке ЕУ, она је напоменула да је Мађарска раније критиковала план „рационалним аргументима“, али је изнела и конструктивне предлоге, попут проширења финансирања ван буџета ЕУ. Појавила су се питања у вези са износом и дужином трајања подршке, додала је она.


Приметила је да је у Бриселу потребна промена и да „суверенистичке снаге могу да делују као катализатор“ да се то догоди. Победа деснице, додала је, била је потребна да би се преокренула идеологија вођена политике која је до сада доминирала институцијама ЕУ.

Comments


bottom of page