top of page

ЈУТА: Од 1. јануара за пут у ЕУ само вакцине

Од почетка наредне године у многе државе Европске уније неће моћи да се путује без потпуне имунизације, сазнања су Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА.


С обзиром на то да многи грађани већ сада размишљају о новогодишњим аранжманима и путовањима у европске метрополе или егзотичне, тропске дестинације, а примили су две дозе истог произвођача вакцине, сада размишљају за коју бустер, трећу дозу да се определе како би неометано могли да путују.


Милан Лаиновић, потпредседник Националне асоцијације туристичких агенција Србије "Јута" поновио је да нема универзалног правила, односно да саме државе и њихови закони одређују ко и под којима условима тренутно може да уђе у земљу.


- Ни у ЕУ нису све државе заузеле исти став, у Мађарску, Аустрију, Хрватску, Словенију може да се иде са кинеским вакцинама, руским вакцинама, у Немачку и Италију не могу, у комбинацији да, али да су све три исте вакцине, не може - појаснио је Лаиновић.


Оно што је нагласио је да се без потпуне вакцинације у тим земљама не може посетити ресторан, продавнице, шопинг мол.


- Тако је у току целог дана. Ви се региструјете, постоји код са вашим подацима и у случају да је неко у ресторану заражен, вас обавештавају да се и ви контолишете. Нигде не можете без вакциние или уз важећи ПЦР тест - истакао је он и додао да ће од 1. јануара 2022. године све тестове заменити једино и искључиво вакцинација.

Comments


bottom of page