top of page

Јухас и Мађар о (не)проходности граничних прелаза

Значајан део састанка, председник Скупштине АП Војводине и амбасадор Мађарске у Србији посветили су разматрању могућности и иницијатива које би допринеле проходности саобраћаја на граничним прелазима између две земље, оценивши да се ради о теми која је од кључне важности за повезивање две земље, како за привреду, тако и за грађане, саопштено је након састанка.Стратешко партнерство Републике Србије и Мађарске засновано је на чврстим темељима пријатељства и уважавања, а обе земље су чврсто опредељене да се сарадња и надаље продубљује и јача, оцењено је на данашњем састанку председника Скупштине АП Војводине Балинта Јухаса и амбасадора Мађарске у Србији Јожефа Мађара. Балинт Јухас и амбасадор Мађар разговарали су у Скупштини АП Војводине о улози и доприносу коју мађарска национална заједница у Војводини даје овој сарадњи.


„Мађарска национална заједница у Војводини је мост који нераскидиво повезује две земље. Уз разумевање и подршку Републике Србије војвођански Мађари имају и користе све могућности које доприносе очувању и оснаживању њиховог идентитета, а Мађарска кроз програме економске помоћи пружа снажан замајац социјалном бољитку и стварању бољих услова живота“, истакао је Јухас.


Председник Јухас и амбасадор Мађар истакли су велики значај и потенцијал у томе што Мађарска од 1. јула ове године преузима председавање Саветом Европске уније (ЕУ), те ће Република Србија сигурно добити поузданог и посвећеног партнера у свом процесу придруживања ЕУ.


„Сигуран сам да ће Мађарска током свог председавања уложити напор да се на најбољи начин прецизирају, планирају и остваре потребе и прекогранични пројекти који, уз помоћ предприступних фондова ЕУ, значајно могу побољшати живот грађана Републике Србије и убрзати процес евроинтеграција“, рекао је Јухас.


Значајан део састанка председник Јухас и амбасадор Мађар посветили су разматрању могућности и иницијатива које би допринеле проходности саобраћаја на граничним прелазима између две земље, оценивши да се ради о теми која је од кључне важности за повезивање две земље, како за привреду, тако и за грађане.


На састанку је разговарано и о важности чињенице да ће мађарска заједница, након завршених локалних избора у Републици Србији, бити у могућности да опредељујући и активно учествује у креирању локалних политика, пре свега у срединама у којима живи процентуално већи број припадника мађарске заједнице.


Разговарано је и о значајним актуелним пројектима које заједнички спроводе Србија и Мађарска, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, као и о могућностима за још интезивнију прекограничну сарадњу и заједничко аплицирање у прекограничним програмима. Заједнички је оцењено да, и поред одличне сарадње, и надаље постоји огроман потенцијал за јачање економских веза, повезивање привредника, као и за унапређење веза у области културе и образовања.


Састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и Естер Чалокези, генерални конзул Мађарске у Суботици и Жолт Сакалаш, заменик генералног секретара Скупштине АПВ.

Comments


bottom of page