top of page

Aмбасадор Мађарске наставља састанке у Влади Србије

После низа састанака које је у последње време имао са готово свим министрима у Влади Србије, амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер данас се састао и са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем. Разговор је био посвећен положају српског народа на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине.


Петар Петковић је пренео Атили Пинтеру да "постоје јаке везе српског и мађарског народа" и поновио често присутно гледиште да "никада није била боља сарадња наше две државе, захваљујући председнику Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану".


Он је свог саговорника упознао са током последња два круга разговора Београда и Приштине у Бриселу, нагласивши да је Приштина показала забрињавајућу неодговорност тиме што је одбила да се сагласи са кључне две тачке нацрта ЕУ, које се односе на интензивирање напора за проналажење преосталих несталих лица као и уздржавање од једностраних радњи које би водиле ка дестабилизацији ситуације на терену. "То повећава нашу забринутост за безбедност српског народа", рекао је Петковић и указао на повећан број инцидената од почетка године усмерених ка српском становништву у покрајини, имовини и храмовима Српске православне цркве, подсетивши на недавни напад на тринаестогодишњег дечака Николу Перића из Гојбуље и на невоље са којима се свакодневно суочава Драгица Гашић, једина Српкиња, повратница у Ђаковицу.

Директор Канцеларије је указао на значај одлуке Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији: „Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је међународна заштита“, констатовао је Петковић.

Саговорници су, како се наводи у саопштењу, разговарали и о значају иницијативе „Отворени Балкан“ и сложили су се да се ради о историјском кораку за цео регион.

„Пуна примена Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина, наставак дијалога и очување мира и стабилности у региону, тренутно су од нашег највећег интереса“, закључио је Петковић.

Comments


bottom of page