top of page

Aнтимађарски оријентисани градоначелник Мукачева осумњичен за корупцију

Украјинска Служба државне безбедности (СБУ) и Агенција за борбу против корупције (НАБУ) претресле су станове градоначелника Мукачева Андрија Балога и председника Окружног већа Михаила Лањоа због сумње на корупцију већих размера.Према извештајима украјинских и мађарских медија, СБУ и НАБУ су јутрос извршиле заједничке претресе станова и кућа неколико високих закарпатских званичника и више компанија у вези са наводном продајом три хектара комуналног земљишта око стадиона Авангард у Мукачеву. Постоје сумње да је Балог злоупотребио службена овлашћења да би помогао локалној општини да прода земљиште у центру града за делић његове стварне вредности.


Понуду која је победила на конкурсу добила је компанија у власништву Михаила Лањоа, председника Окружног већа. Према извору СБУ-а, штета за градски буџет могла би да износи око 2,6 милиона евра.


Градска управа предвођена Балогом недавно је предузела неколико мера за које влада у Будимпешти и етнички Мађари у Украјини тврде да штете интересима тамошње мађарске заједнице. Пре годину дана уклоњена је статуа мађарске митске птице Турул са замка Мукачево, а у јануару ове године разрешио је неколико руководилаца мађарских институција у Мукачевском округу и забранио истицање мађарских симбола у јавним објектима.


Упркос протестима наставника, градска власт је именовала особу која не говори мађарски језик на чело средње школе са наставом на мађарском језику, након што је њен претходник Иштван Шинк "незаконито отпуштен".


Птица Турул је у међувремену замењена је државним симболом Украјине, након одлуке тадашње Балохе, који је тада био на челу градског већа. Према наводима мађарских медија блиских влади, "клан Балога је умешан у сумњиве послове и има значајан утицај у Закарпатју".


После недавног формирања нове већине у Закарпатском регионалном већу и избора новог председника, све политичке странке, осим партије којој припада Балога, придружиле су се тој већини, насталој око владајућег политичког покрета актуелног председника Украјине Владимира Зеленског.

Comments


bottom of page