top of page

Aкцијa "Негујмо српски језик" у Берну - подухват Амбасаде Србије и Радио КРУГА

Амбасада Србије у Берну је, у оквиру акције "Негујмо српски језик", а у сарадњи са Радио КРУГОМ, који уређује Виолета Алексић, организовала представљање стваралаштва дечје списатељице Сање Матијашевић Ћирић, које је потом прерасло у лепо дружење наших најмлађих сународника у главном граду Швајцарске.



Пред великим бројем ђака Допунске школе на српском језику, њиховим наставницима и родитељима, који су се окупили из свих крајева Швајцарске, програм је отворила аташе за културу Наталија Гуњић, која се захвалила присутнима на интересовању и вишегодишњем учествовању у овој значајној акцији очувања и неговања српског језика.

Гуњићева је позвала родитеље и наставнике да заједничким ангажовањем наставе да најмлађим генерацијама указују на значај неговања и заштите српског језика и ћириличног писма, што је од фундаменталне важности за очување српског идентитета у расејању, али и основа за њихов даљи лични и професионални развој. Истакла је да ћемо, само подижући свест о њиховим коренима, деци дати добар пелцер за стицање будућих знања и вештина, које ће једног дана применити и у отаџбини.



Потом је Сања Матијашевић Ћирић, писац за децу и професор физике из Београда, кроз интерактиван приступ и учешће присутних ученика представила своју књигу „Тајне зеленог солитера", као и књигу „Свако мудро дете пословицу расплете", чији је један од коаутора.


Сања Матијашевић Ћирић је аутор седам интерактивних књига, које су, под слоганом „Игром до знања", постигле велики успех у Србији и иностранству. Последња у низу њених књига је „Тајна зеленог солитера", чији је циљ да код деце подстакне емпатију према људима и животињама, као и свест о заштити животне средине. Она је децу упознала и са књигом „Свако мудро дете пословицу расплете", која представља богату баштину српских народних пословица, указавши им на потребу неговања и очувања српског језика и ћириличног писма.



Публици се, након промоције, обратио амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и посебно захвалио деци, којој је ова акција најпре и намењена, што воле, негују и чувају лепоту српског језика и ћирилице, једног од најсавршенијих писама на свету. Истакао је спремност Амбасаде да настави са пружањем подршке Допунској школи на српском језику и позвао присутне да анимирају своје пријатеље и рођаке да у што већем броју уписују децу у српску школу.


Малишани су веома позитивно реаговали на интерактивно представљање књига и у веселој атмосфери са амбасадором Брадићем, ауторком и другим гостима разговарали о богатству и лепоти српског језика. Цео програм обогатио је звуцима гитаре и познатим мелодијама професор музике Сандро Алексић. Ћаци из кантона Цирих припремили су два кратка филма на тему пријатељства, која су овом приликом могли да покажу својој публици и родитељима.


Амбасада Србије у Берну је прво дипломатско-конзуларно представништво које од 2017. године, у сарадњи са Министарством културе и информисања, и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи акцију „Негујмо српски језик" у иностранству, са жељом да првенствено најмлађе припраднике наше дијаспоре подстакне на очување матерњег језика и ћирилице, српске културе и идентитета. Промоција књиге је реализована уз подршку Радија КРУГ, који емитује програм на српском језику и чија је уредница Виолета Алексић, такође, учествовала у програму.



- Радио КРУГ је подржао акцију "Негујмо српски језик", коју Амбасада Србије у Берну организује од 2017. године. Овога пута, заједно са Амбасадом смо били суорганизатори представљања књижевног стваралаштва Сање Матијашевић. Као што је говорио Вук Караџић, језик је хранитељ народа и док живи језик, док га волимо и њиме говоримо и пишемо, дотле живи и народ. Радио КРУГ је емисија на српском језику на Каналу К, медијсkе куће која траје већ 30 година. У 60 минута, два пута недељно, управо се водимо овим цитатом који сам споменула. Програм је живи тек годину и нешто дана, али је за то време присутан не само у етру Канала К, већ и као организатор, подршка и сарадник у бројним културним догађајима, који негују и чувају нашу културну баштину. Зато нам је велика част и задовољство што смо у сарадњи са амбасадом, а у духу акције очувања српског језика успели да реализујемо представљање књига проф. Сање Матијашевић Ћирић, која пише за најмлађе и иза себе већ има седам наслова. Музичка подршка је био професор музике Сандро Алексић, такође пријатељ Радио КРУГА, чији смо представници на овој манифестацији били студијски реализатор Тања Радојевић и моја маленкост - рекла је Виолета Алексић на "Глас Пеште", по завршетку програма у Берну.



bottom of page