top of page

CATL улаже у фабрику батерија у Дебрецину

Mercedes-Benz Group AG ће се придружити кинеској фирми Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) у изградњи фабрике батерија у Дебрецину, с улагањем од невероватних 7,3 милијарде евра (7,6 милијарди долара, пише Блумберг.Постројење ће имати капацитет од 100 гигават сати, довољно за напајање више од милион аутомобила, а радиће на обновљиву енергију, према CATL-у, највећем светском произвођачу батерија за електрична возила.


Постројење ће бити смештено у Дебрецину (225 км источно од Будимпеште), у непосредној близини купаца BMW AG, Stellantis NV и Volkswagen AG, саопштио је CATL.


Државни секретар Министарства спољних послова и трговине Левенте Мађар рекао је да ће фабрика изграђена на површини од 21 хектара отворити око 9.000 нових радних места. CATL ће користити електричну енергију из обновљивих извора енергије и разматра развој соларне енергије с локалним партнерима у земљи.


"Greenfield пројекат у Мађарској биће велики корак у глобалном ширењу CATL-а, а такође и важан корак у нашим напорима да дамо изузетан допринос зеленој енергији за човечанство", поручују из кинеске компаније.

Comments


bottom of page