top of page

Die Presse: Мађарска на ивице рецесије

Аустријски лист Die Presse скептичан је око тога да ли ће Мађарска добити средства ЕУ и упозорава да би Мађарска могла да се суочи са рецесијом вишом од европског просека, ако новац ЕУ не дође до ње.



"Крај игре за милијарде Уније“, наслов је чланка листа Die Presse, који није оптимистичан када је реч о споразуму Будимпеште и Брисела, што је супротно ставу мађарске владе. Аутор Оливер Грим сматра да је далеко од извесног да ће Орбаново обећање о реформи система судства и процедуре јавних набавки бити довољно да ЕУ почне да исплаћује средства.


„Ако Мађарска остане у немилости, форинта ће додатно ослабити и земља би могла да западне у рецесију још тежу од европског просека“, пише лист, који Мађарску назива "Орбанландом" у коме цвета „масовни корупцијски систем“ и у коме "људи блиски влади добијају уговоре о пословању са државом".


Међутим, ауто чланка сугерише да је могуће да у Бриселу не буде повучен цео седмогодишњи буџет за Мађарску, већ само један део. Подсећа се да је министар надлежан за коришћење фондова ЕУ Тибор Наврачић пре два дана рекао да би договор о Фонду за опоравак ЕУ могао да буде постигнут у другој половини јесени. "Надам се да ће нам почетком септембра бити јасно у ком правцу можемо да наставимо преговоре“, изјавио је он тим поводом.



bottom of page