top of page

"HungaroControl": Без забране руских летилица на КиМ

Мађарска компанија „HungaroControl“ која пружа услуге техничке контроле саобраћаја за ваздушни простор Kосова на висини изнад 6.250 метара, саопштила је да нема потребе да се ваздушни простор Kосова затвара за руске летелице.

„Пошто је ваздушни простор Kосова окружен простором у коме су руски летови забрањени, није неопходно издати такву забрану“, навела је та компанија, преноси Kосово-онлајн.


Наводи се, ако од њих затражи НАТО, учиниће то. „Ако НАТО одлучи да се изда посебна забрана, 'HungaroControl' ће то обезбедити издавањем одговарајућег НОТАМ-а (обавештења)“, навели су у тој компанији.


У складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом из 1999. године, али и важећим законима на Kосову, командант мисије Kфора, односно НАТО, одговоран је за безбедност ваздушног простора.


Министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала саопштила је у понедељак, 7. марта, да су Kфору поднели захтев за затварање косовског ваздушног простора за руске летелице, а из Kфора су потом саопштили да ће ваздушни простор остати отворен за руске авионе.

bottom of page