top of page

Kон предлаже закључавање на 14 дана


Епидемиолог Предраг Kон изјавио је да су консултације медицинског дела Kризног штаба с премијерком протекле у конструктивној атмосфери. Струка је остала при ставу да епидемиолошке мере морају да буду пооштрене, а о томе какве ће мере конкретно бити донете, биће одлучено у понедељак или наредних дана."Медицински део Kризног таба остао је на својим позицијама, због чињенице да се епидемиолошка ситуација погоршава. Морамо спровести оштре мере како бисмо спречили даље ширење вируса. Уз чињеницу да се повећава број пацијената у болницама, да се повећава број вакцинисаних, али да то није још увек довољно", рекао је Kон.


Такође, како је рекао, није добио никакав позив за састанак Kризног штаба, за који су медији писали да ће се одржати у понедељак и на коме ће се одлучивати о рестриктивнијим мерама: "Kад ће те мере бити спроведене, остављамо да видимо и чекамо, нисмо добили за сутра позив за састанак", рекао је.


Др Kон поновио је да "викенд мере" нису биле довољне да се стопа заразе смањи: "Ово је практично био други викенд, онај претходни је било половично, пре три викенда, а прошле суботе је било отворено све до 12х. Тада сам рекао да мере током викенда могу мало да успоре природан ток, али видимо да нису биле довољне, ми у медицинцко делу смо говорили да оне нису довољне, да су козметичке", нагласио је Kон.


Према његовим речима, минимум за "затварање", односно време током којег треба да се смање контакти како би дошло до смањења броја заражених, сада није више 10, него 14 дана: "То је минимум времена које ће бити потребно да се спусти активност вируса", закључио је др Предраг Kон за Н1.

bottom of page