top of page

Свака кутија цигарета мозак остари 11 дана

Updated: Feb 25, 2020

Старост мозга је мера његовог здравља мозга, а на то негативно утичу цигарете и алкохол. Важно је и фокусирати се на здраву прехрану, одржавање здраве телесне тежине и вежбање.С временом, свакодневно испијање мало веће дозе алкохола од препоручене може убрзати процес старења мозга, показала је нова студија. Иако су и прошла истраживања дала сличне резултате, сва су била спроведена на мањим групама људи или на мишевима. Ново истраживање истраживача са Универзитета Јужна Kалифорнија нуди свеобухватнију процену јер је у скенирању људског мозга учествовало 17.308 испитаника.


Тим истраживача открио је да за сваки грам алкохола који се дневно конзумира годину дана, мозак остари за седам и по дана. Просечна лименка пива или чаша вина садржи 14 грама алкохола. Људи који су пријавили да пију сваки дан годину дана, имали су просечно 0,4 године старији мозак од људи који нису пили свакодневно.


Научници су искористили 30 одсто снимака мозга људи између 45 и 81 године како би "научили" компјутере који скенирају мозак процијенити колико старо мозак изгледа. Затим су упоредили процене компјутера о старости сваког мозга са стварном старошћу особе и њиховим личним извештајима о томе колико алкохола и дувана уносе дневно како би утврдили утичу ли алкохол и дуван на старење мозга.


Упоређујући резултате с осталих 70 одсто прегледа, открили су да што више пијете и пушите, већа је вероватност да имате мозак старији од стварне старости.


Луцина Удин, директорка Kатедре за когнитивне и бихевиоралне неуронауке на Универзитету у Миамију, која није била укључена у истраживање, рекла је за Инсидер да је употреба алгоритма оно што резултате ове студије чини тако упечатљивим.


"За слична истраживања, раније бисмо скенирали 20 или 40 испитаника, ако бисмо имали среће. Ово је највећи узорак који смо икада видели. Старост мозга је у основи мера здравља мозга", каже Луцина.


Будући да је узорак тако велики, научници могу постављати питања која се односе на целокупну популацију, а не на неколико десетина људи. Водећи аутор студије Артур Тога рекао је да је разлика од 0,4 године статистички значајна, и да је закључак да свакодневно конзумирање алкохола може бити штетно за мозак. С друге стране, многи људи који су доживјели и 100. годину живота, а изгледају као да су отпорни на деменцију, признају да конзумирају алкохол с времена на време. Штавише, недавно истраживање с Харварда установило је да умерено конзумирање алкохола може имати и корисних учинака за срце.


"Ако пијете алкохол, врло је важно пити одговорно, а не прекомерно. Важно је и фокусирати се на здраву прехрану, одржавање здраве телесне тежине и вежбање, као и да не пушите. Ако не пијете уопште, не морате ни почињати", каже др Kјуи Сун, коаутор истраживања с Харварда.

bottom of page