top of page

Како изаћи на крај с кашљем?

Updated: Feb 8, 2020

Кашаљ је одбрамбени, заштитни рефлексни механизам који обезбеђује чишћење и пролазност дисајних путева, помаже евакуисање секрета или страног тела, иританаса и штетних честица из дисајних путева. Сам по себи, кашаљ није болест, али ако се јавља често, дуго траје, омета активности и сан, треба га адекватно проценити и лечити.


Постоје две основне врсте кашља: суви или надражајни и продуктивни кашаљ.

Продуктивникашаљ се јавља када су бронхије пуне секрета који покушавамо да избацимо. Узрокован је иритацијом слузнице услед упале. Улога секрета је заштитна, он штити слузницу од даљег дејства узрочника и уз помоћ кашља, секрет се заједно са узрочником избацује напоље. Искашљавање секрета је непријатно, али је врло корисно.

Суви кашаљ је надражајни, голицајући. Често је веома снажан. Омета миран сан и нормалну исхрану. Кашље се у нападима и на тај начин се још више оштећује већ рањена слузница дисајних путева.


Прехлада најчешће почиње сувим кашљем, а затим се слузница брани од даљег оштећења, тако што се ствара секрет, па кашаљ прелази у продуктивни. Зато кажемо да је код пацијената углавном присутан мешовити кашаљ. Пошто кашаљ може бити последица баналних, али и веома тешких обољења – увек се мора утврдити узрок кашља, а потом, и начин лечења.


Уколико имате кашаљ који траје дуже од три недеље, праћен повишеном телесном температуром преко 38⁰Ц током 2-3 дана. Ако искашљавате већу количину секрета него иначе, или је тај секрет постао жућкасто-зеленкасте боје, неопходно је јавити се свом лекару. Ови симптоми указују да се вероватно ради о инфекцији дисајних путева, а ваш лекар ће одлучити о евентуалној примени антибиотске терапије.


Једно од честих питања пацијената је: "Да ли ми је неопходан антибиотик у терапији кашља?". Углавном не, јер су вируси најчешћи узрочници инфекција дисајних путева. Због тога у највећем броју случајева антибиотици нису решење, јер не делују на вирусе.


С обзиром на интензитет, квалитет и дужину трајања кашља, увођење вишекомпонентних биљних препарата са медом има циљ умиривања сувог, надражајног кашља, али и успешније избацивања нагомиланог секрета код продуктивног кашља, што је од изузетног значаја.

Comments


bottom of page